Kínai lány, film plakátA Kínai lány egy fiatal kínai lány, MEI történetét meséli el, aki egy kis kínai faluban helyi srácokkal randizgat és anyjával vitatkozik. Napjai csúcspontja az, amikor kölcsönkérhet egy disc-mant, hogy popzenét hallgasson. A nyár elviselhetetlenül meleg, Mei vágyai pedig beteljesítésre vágynak. Egy nap úgy dönt, elhagyja a falut és hátrahagyja addigi monoton, falusi életét, hogy az izgalmas, hozzájuk legközelebb lévő Chongqing városba költözzön. Először egy gyárban varrónőként kezd el dolgozni. Hamarosan azonban kirúgják, így egy fodrászszalonba kerül, ahol takarít. A dolgok azonban nem egészen úgy alakulnak, ahogy azt Mei elképzelte, beleszeret Spikey-ba, a bérgyilkosba, akit hozzá hasonlóan egy jobb élet reményében küzd a nagyvárosban, de hamarosan utoléri a sorsa. Egy magányos éjjel Spikey vérrel borítva hazatér munka után és Mei szeme láttára hal meg.

A lány az ágy alatt talál némi pénzt, amit zsebre vág és így indul el Angliába. Mei-nek illegálisan sikerül Angliában maradnia, és néhány szegényesen fizetett munkahely után feleségül megy Mr. Hunthoz, egy hetvenéves angol férfihoz. Új élet kezdődik: mindentől idegen, mindentől távoli – mindez Mr. Hunt házában. Bár Mr. Hunt próbálja feleségét tanítgatni az életre, Mei mégis börtönben érzi magát, akit folyamatosan ellenőrizgetnek és nem szeretnek.

Ez a frusztrált lét oda vezet, hogy Mei egy indiai bevándorlóval, Rachidal bonyolódik kapcsolatba. Rachid a helyi take-away étterem vezetője, így Mei az étterem hátsó szobájába költözik, hogy együtt élhessenek. A lány ragaszkodik hozzá, testileg és lelkileg egyaránt. Mei számára a szexualitás, így Rachid teste lesz egy egyetlen dolog, ami képessé teszi a kommunikációra egy olyan világban, ahol különben semmit sem ért. Szerelmes belé, életében először, de Rachid teljesen más életet él, ráadásul vissza akar térni hazájába. Rachid magára hagyva a terhes Mei-t, aki egyedül néz szembe bizonytalan jövőjével, céltalanul bolyong az idegen vidéken.

A film a 2009-es Locarno-i Filmfesztiválon elnyerte az Arany Leopárd Fődíjat.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: She, a chinese | Műfaj: feliratos angol film | Rendező: Xiaolu Guo | Játékidő: 98 perc | Zene: John Parish | A film forgalmazója: Cirko Film | Hazai mozi bemutató: 2010. április 29. | Főszereplők: Huang Lu, Wei Yibo, Geoffrey Hutchings, Chris Ryman

[nggallery id=274]