Zongoramánia, film plakátA Zongoramánia portrét állít Stefan Knüpfernek, a virtuóz zongorahangolónak, aki a hamburgi székhelyű Steinway alkalmazásában áll mint „kijáró” technikus Ausztriában.

A film szokatlan és szórakoztató bepillantást enged a komolyzenei hangversenyek súlyos függönye mögé. Ez a film a tökéletes hangszín kereséséről szól. Rávilágít minden egyes akadályra, melyekkel az szembesül, aki elhagyva a mindennapi rutint a művészetnek szenteli életét. Az elhivatottság adta lelki erő, a tökéletesség és a földöntúli pillanatok mindent elsöprő imádata: és ugyanakkor, a saját dicsőségünkben való tetszelgés visszautasítása. Szereplőink világhírű zongoristák és hősük, Stefan Knuepfer zongorahangoló; mindannyiuk közös szenvedélye a tökéletes hangzás.

A Zongoramánia a szeretetről, a tökéletességről és egy kis őrületről szól.

„A hang nem lélegzik.” – panaszkodik a zongorista, Pierre-Laurent Aimard felháborodva. Tipikus mondat ez Stefan Knüpfer, a Steinway & Sons fő technikusa és mester hangolója mindennapi munkája során. Minden zongorának megvan a saját személyisége, minden darab egyedi hangszínt kíván, és minden feldolgozásnak sajátos temperamentuma van.

A Zongoramánia a hangok titkos világába invitálja a nézőt, és nyomon követi Stefan Knüpfert szokatlan munkájában, világhírű zongoraművészekkel, mint Lang Lang, Alfred Brendel, Rudolf Buchbinder, Till Fellner és Pierre-Laurent Aimard, többek között.

Hogy megtaláljuk a megfelelő hangszert a szükséges adottságokkal, amely kompatibilis a virtuóz látomásával, hogy tökéletesre hangoljuk, és végül színpadra állítsuk, acél idegeket kíván, határtalan szenvedélyt és a szavak hangokká alakításának különleges képességét.

Lilian Franck és Robert Cibis szokatlan filmje sok szeretettel és humorral beszél az abszolút odaadás pillanatairól, a részletekre való odafigyelésről és a tökéletességre való törekvésről. A Zongoramánia egyedi szemszögből vizsgálja a tökéletes hangzás utáni izgalmas hajszát.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Pianomania | Műfaj: osztrák dokumentumfilm | Rendező: Robert Cibis és Lilian Franck | Játékidő: 93 perc | Zene: Matthias Petsche | A film forgalmazója: Cirko Film | Hazai mozi bemutató: 2010. május 27. | Főszereplők: Stephan Knüpfer, Pierre-Laurent Aimard, Alfred Brendel, Aleksey Igudesman, Richard Hyung-Ki Joo, Lang Lang | Weboldal: www.pianomania.de

[nggallery id=300]