2015. március 19. Ma 120 éve annak, hogy a világ első, nyilvános vetítésre szánt filmjét leforgatták. Auguste és Louis, közismertebb nevükön a Lumière testvérek 1985. március 19-én vették fel, amint a Lumière-gyár munkásai munkaidejük végeztével elhagyják a gyár épületét a franciaországi Lyonban.

A Lumière fivérek többszöri kísérletezgetést követően készültek el az áhított filmmel, melyet először Párizsban, a „Salon Indien du Grand Café” kávézóban mutattak be nagy nyilvánosság előtt 1895. szeptember 28-án, akkor még nem kereskedelmi céllal.

Pontosan 120 évvel azután, hogy az első nyilvánosan levetített, hang nélküli, fekete-fehér mozgógép elkészült, a mozifilmeket ma már Digitális Dolby Stereo hangzással, színesben nézzük, ízlésünknek megfelelő, klasszikus, vagy az attól eltérő 3D, 4D, 4DX, HFR 3D, IMAX, stb. vetítési technikával.

Azóta a mozifilmek már dübörögnek, spriccelnek és teljesen magukba szippantanak, van, ahol bőrfotelben, korlátlan étel-ital fogyasztás mellett lehet nézni a filmeket, valahol pedig fekve, ágyakon. Ezek a különleges mozik ma már idehaza is elérhetőek!

Manieggs_mozinezo

Manieggs mozinézők

Tisztelet a Lumière családnak, amiért munkájuk eredményeként filmszínházak, majd mozikomplexumok jöttek létre, az új szórakozási formával az emberek új ismerkedési lehetőséget és új hobbyt találhattak maguknak. Tisztelet nekik, hiszen nagyon sokan váltunk mozinézővé!