Csupán néhány nap és a Cinema City mozihálózatnak köszönhetően már hazánkban is élvezhetjük azt az új 4DX technológiát, mely először a budapesti Westend City Centerben lesz látható, a Cinema City egyik erre a célra átalakított termében. Hogy mit jelent a 4DX technika és miben más a hagyományos, 3D vetítésektől, és hogy mely filmet nézhetjük meg először 4DX-ben is, az alábbiakból megtudhatjátok! 

A 4DX nem összekeverendő azzal a technikával, mely Magyarországon 2011-ben jelent meg, a Kémkölykök c. film októberi 4D aromascope vetítésén. Az akkori vetítésen az újdonság egy több „illatmintát” tartalmazó kártyalap volt, aminek időnkénti dörzsölésével a film egyes jelenetei a szaglásunkra is hatottak…

A 4DX azonban egy mozgókép technológia, melyet Dél-Korea legnagyobb multiplex mozilánca (CJ CGV) fejlesztett ki. A mozgókép a szokásos videó és audio technikán túl több környezeti hatásokkal egészül ki, mint a mozgás, a szagok, a páratartalom, stb.

Ahogy a különleges berendezéseket igénylő IMAX 3D, a 4DX vetítések is speciális felszereléseket követelnek. A technológiát 2009-ben, Szöulban vezették be a kereskedelembe, az Avatar c. film vetítésekor, majd 2013 elején kezdett el terjedni a további országokba, köztük Magyarországra is a mi legnagyobb örömünkre!

Mi az a 4DX technika?

A 4DX leginkább a szimulátoros mozikhoz hasonlítható, amelyben a hang és a kép adta élmény kiegészül a székek mozgásával, és további érzékszervünkre ható effektekkel. A standard filmek mindegyike átalakítható 4DX-re, a 4DX funkciókhoz csupán egy „leolvasó” program szükséges, amely felismeri és szinkronba hozza a mozgóképet a többi funkcióval. A filmek 4DX programozását a a CJ CGV leányvállalata (CJ 4DPlex) végzi, aki a technológiát bevezette. Egyes esetekben a programozás annak a stúdiónak a részvételével történik, amely az eredeti filmet készítette. A standard film „átprogramozása” kb. 1 hónap.

Mikortól nyit ki az első 4DX mozi Budapesten?

Az első 4DX film premier vetítése 2013. március 14-én lesz, a Cinema City Westend moziban.

Miben más egy 4DX terem?

A 4DX vetítésekhez különleges felszerelésekre van szükség, ilyenek pl. a mozgó és vibráló székek, a köd, levegő, füst és víz fújásához, a vibráló fény megjelenítéséhez szükséges gépek, stb.

Milyen filmeket nézhetünk majd meg 4DX-ben?

Minden már kész filmet el lehet készíteni 4DX-ben, de hogy mi alapján válasszák ki az arra alkalmas filmeket, egyenlőre rejtély. Nálunk az elsők között 4DX technikával készült filmek a Pi életeCsapda,  Croodék c. animációs film lesz.

Menyibe kerül majd a mozijegy egy 4DX filmre?

4DX mozi jegy ára: 2 590.00 Ft

Te melyik filmet néznéd meg 4DX-ben és mit vársz az új technikától? Írd meg véleményed az alábbi hozzászólásban!