Nincs is talán jobb kikapcsolódás ebben az őszies időben, amikor kint esik az eső, mint beülni akár egyedül, vagy családdal, baráti társasággal egy igazán jó és izgalmakban gazdag mozifilmet megnézni. Nyílván vannak olyanok is, mint hozzám hasonlóan kedvelik az úgymond ,,kémes” sztorikat, mert ez igazán az, ami visszaadja a kor igazi történéseit, cselekvéseit.

Ehhez adok most szerintem egy elég terjedelmes és tényszerű ajánlót.

Talán az év legjobban várt filmjei közzé tartozik – A Ryan közlegény megmentése, a Kapj el ha tudsz! és a Terminál után – a háromszoros Oscar-díjas Steven Spielberg rendezésében készült, ,,Kémek hídja amerikai dráma. A film címét a berlini hídról, a Glienicker Brückéről kapta, amely Nyugat-Berlinből a fal túloldalára, egészen Potsdamba vezetett, és a hatvanas években a nyugati kémek cseréjének lett a helyszíne.

A főszerepet a kémügyekbe keveredett civilt mindig zseniálisan alakító Tom Hanks játssza és partnere Alan Alda alakítása igazi garancia lehet a sikerre.

KemekHidja_jelenetfoto_1

James Donovan nemzeti érzelmekkel áhítatott igazi történetét dolgozza fel, amelyben a New York-i ügyvéd hidegháborús kémbotrányba keveredik az amerikai titkosszolgálat jóvoltából. A produkció cselekménye szerint elkapnak egy szovjet kémet Amerikában, míg a szovjetek ezzel teljesen párhuzamosan lelőnek egy amerikai kémrepülőt. Mivel egyik országnak sem esne jól, ha államtitkot fecsegnek ki embereik, fogolycserére kerül sor, melyet a CIA felkérésére Hanks bonyolít le Kelet-Berlinben.

Az alkotás igazi különlegessége lesz, hogy bár Spielberg 27 filmjéből 26-nak John Williams szerezte a zenéjét, de ezúttal Thomas Newman a komponista. Williams a betegsége miatt nem tudta sajnos vállalni a közös munkát, de a következő Spielberg-moziban már ismét teljes bedobással fog dolgozni.

A forgatókönyvet pedig teljes egészében a felkapott újonc Matt Charman és a Cohen testvérek írták. Feltűnnek még olyan színészek a listában, mint Amy Ryan, Scott Shephard, Billy Magnusen vagy a brit színház királya, Mark Rylance  – utóbbit pedig annyira megkedvelte Spielberg, hogy a következő, The BFG című filmjének főszerepét is rá osztotta.

KemekHidja_jelenetfoto (4)

Már több előzetes és kisfilm is felkerült a mozis internetes oldalakra, valamint a YouTube csatornákra, ahol pedig egyszerűen elképesztő számú megtekintéseket figyeltem meg, ami arra is utal, hogy nagyon várják már az alkotást. Ami, ha úgy nézzük, akkor nem is csoda, hiszen a szereplő gárda se mindennapi. Viszont a hazai bemutatóra még egy kicsit sajnos várnunk kell, ugyanis először október 16-án lesz az amerikai mozikban vetítve, nálunk pedig csak november 26-án. De az mindenképpen elmondható, hogy nagyon jó eséllyel vesz részt az Oscar-díjért induló idei versengésében.

Érdekességképpen megemlíteném, hogy a Filmakadémia könyvtárában kiállították Tom Hanksnek egy levelét, amit 18 éves korában küldött George Roy Hill (Spielberghez hasonlóan) Oscar-díjas rendezőnek, amelyben az új filmjét, ,,A nagy balhé” címűt és főszereplőit, Paul Newmant és Robert Redfordot dicséri, majd így folytatja:

,,Azt hiszem, önnek fel kell fedeznie engem. Nem vagyok jóképű, nem olyan a testem, mint egy görög istené, a bajszom sem hajlandó nőni, de szerintem, bizonyos filmekben az emberek mégis fizetnének, hogy lássanak engem.”

Azt tulajdonképpen, hogy a kis levél összefügg-e azzal, hogy Tom azóta 2 Oscart is kapott, nem lehet biztosan tudni. Viszont az biztos, hogy Ron Howard, Robert Zemeckis és Paul Greengrass mellett Stevennek is az egyik kedvenc színésze lett.


Ha te is úgy érzed, hogy az általad látott film kevés figyelmet kapott, vagy csak szeretnéd megosztani véleményed egy filmről, küldd el nekünk a mozinezo kukac gmail.com email címre. A legjobbakat megosztjuk!