Ma reggel nyilvánosságra hozta a Brit Filmakadémia a 2016. évi BAFTA-díj jelöléseit. A legtöbb, 9 jelölést megosztva a Carol című Todd Haynes-film kapta! A Carol többek között a legjobb film, rendezés, adaptált forgatókönyv és színésznő kategóriákban nominált. Két-két jelölést kapott A szoba és az Amy – Az Amy Winehouse-sztori. Előbbi a legjobb színésznő és adaptált forgatókönyv díjait nyerheti el, utóbbi a legjobb brit film és legjobb dokumentumfilm kategóriában esélyes.

carol_01

Carol

Február 14-én adják át a Brit Filmakadémia BAFTA-díjait az év legjobb filmes teljesítményeinek. A BAFTA-jelöltek listáját ma hozták nyilvánosságra: a mezőnyt 9 jelöléssel a Carol vezeti, A szoba és az Amy – Az Amy Winehouse-sztori 2-2 jelölést kapott.

A Carolt jelölték a legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv, színésznő, női mellékszereplő, operatőr, látvány, jelmez és smink kategóriákban, vagyis valamennyi fontos kategóriában nominálták Todd Haynes filmjét. Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven jelentette meg ötvenes években játszódó történetét, amely két nő szerelméről szól. A húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, és naphosszat a jobb életről, és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal (Cate Blanchett), aki kihűlt házasságában vergődik, és amit talán csak kislánya iránti imádata tart egyben. A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló találkozásuk az érzelmek hatására gyorsan elmélyül. A film az egyik nagy esélyese a 2016-os Oscar-díjnak, és öt Golden Globe-díjra is jelölték. Február 11-től látható országszerte a hazai mozikban.

Amy - Az Amy Winehouse-sztori

Amy – Az Amy Winehouse-sztori

Két-két jelölést kapott A szoba és az Amy – Az Amy Winehouse-sztori. Előbbi a legjobb színésznő, valamint adaptált forgatókönyv kategóriákban jelölt a BAFTA-díjra. A film Emma Donoghue világsikert aratott bestsellerének feldolgozása, amelyet három Golden Globe-díjra jelöltek (legjobb dráma, legjobb drámai színésznő, legjobb forgatókönyv) és a főszereplő Brie Larson-t jelenleg az Oscar-díj favoritjának tartják a színésznők között. Larson-t az év felfedezettje díjára is jelölték, amelyről a közönség szavazati alapján döntenek. A szoba január 28-tól látható a magyar mozikban. Az Amy – Az Amy Winehouse-sztori az év legjobb brit filmje díjra esélyes, és jelölték a legjobb dokumentumfilmek kategóriában. A legjobb nem angol nyelvű film kategóriában jelölték a Timbuktu című filmünket is.

A Carol, A szoba és az Amy – Amy Winehouse-sztori és a Timbuktu magyar forgalmazója a Vertigo Média.