A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) díjait helyi idő szerint ma este adják át 77. alkalommal a Beverly Hills-i Beverly Hilton Hotelben.

A gála házigazdája ötödik alkalommal Ricky Gervais brit színész-komikus lesz. A Golden Globe-gála nagyköveteinek idén először választottak fiúkat: Paris és Dylan Brosnan, Pierce Brosnan két fia fog a díjak átadásánál segédkezni.

A Golden Globe-díjakról döntő újságíró-szervezet 25 filmes és televíziós kategóriában osztja ki elismeréseit. A filmek közül Noah Baumbach Házassági történet című drámája gyűjtötte be a legtöbb, hat jelölést, és Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza követi öt jelöléssel. Mindkét alkotás a Netflix produkciójában készült.

A legjobb drámai film díját a Joker, Az ír, a Házassági történet, az 1917 vagy A két pápa kaphatja. A vígjáték vagy musical kategóriában pedig A nevem Dolemite, a Jojo Nyuszi, a Tőrbe ejtve, a Volt egyszer egy Hollywood vagy a Rocketman viheti el a díjat.

A rendezők közül a dél-koreai Bong Dzsun Ho (Élősködők), Sam Mendes (1917), Todd Philips (Joker), Martin Scorsese (Az ír) és Quentin Tarantino (Volt egyszer egy Hollywood) esélyes a díjra.

A színészek mezőnyében a Jojo Nyusziban szereplő 12 éves Roman Griffin Davis, Adam Driver (Házassági történet) vagy Joaquin Phoenix (Joker) is díjazott lehet, a színésznőknél pedig Awkwafina (The Farewell), Saoirse Ronan (Kisasszonyok) és Renée Zellweger (Judy) nevét is emlegetik a lehetséges győztesek között.

A televíziós pályafutást elismerő Carol Burnett-díjat Ellen DeGeneres, a filmes életművet jutalmazó Cecil B. DeMille-díjat pedig Tom Hanks veheti át.

A Golden Globe műsorát először 1964-ben közvetítette országos televízió, a helyszín 1971 óta a Beverly Hilton Hotel, ahol a sztárok fehér asztal mellett ülve élvezik a szórakoztató gálát. Idén a klímaválságra való tekintettel a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra: a teljes menü vegetáriánus lesz, nem használnak műanyag palackot és amit lehet, újrahasznosítanak a ceremónia kellékeiből, például a vörös szőnyeget is. MTI

Golden Globe 2020 jelöltek listája