A legkedveltebb rágcsa a mozikban egyértelműen a popcorn, vagyis magyarul a pattogatott kukorica. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a finomság mentette meg a filmszínházakat a bezárástól. Pedig ha nem lett volna a popcorn mára nem lennének mozik….

Sós, vajas, csípős, karamellás, készen kapott, zacskós, gépben elkészíthető. Vajon hányan tudják, hogy a popcorn igazából még egészséges is? Teljes kiőrlésű gabonából készül, így teljes értékű szénhidrátot tartalmaz, rostban, vasban, és B-vitaminokban gazdag. Ha napközben popcorn-t eszünk az jóllakottság érzetet ad, de nem veszi el az étvágyunkat, viszont csökkenti a szív és cukorbetegségek kockázatát.

popcorn

Mitől pattog ki a kukorica?

Hagyományos gázsütő fölött szabadtéren készítették ezt a finomságot először a szemek folyamatos rázásával. Egy a lényeg a mag belsejének el kell érnie a 177 Celsius fokot. Ezután a belül található vízgőzzé változik, amitől nyomás keletkezik. A külső héj ezt egy idő után nem tudja elviselni és szétpattan. A keményítőt tartalmazó belső rész kifordul és megduzzad.

Alak szerint két féle létezik: a pillangó, amit leginkább a szerteágazó szárnyairól ismerünk fel (ilyenek a mikrós és mozis változatok is), illetve a kerek gomba alakot, amit az előre zacskózott, vagy az édesített ropogtatnivalóknál fedezhetünk fel.

Mára rengeteg fajta kukorica fellelhető az üzletek polcain, és bizony a mozik kínálatából sem maradhat ki. Eggyé forrt a kukorica és a filmnézés tevékenysége. Találkozhatunk még ezzel a ropogtatnivalóval szabadtéri rendezvényeken, vagy éppen sporteseményeken is, de honnan is ered ez a finomság?

Kukorica töri

Egy antropológus és egy botanikus az Új Mexikói ásatások során furcsa leletre bukkant. Az őskori barlanglakók primitív mezőgazdálkodást folytattak. A legmélyebb rétegben bukkantak rá a pattogatni való kukorica magokra, amik jól konzerválódtak, így ki is tudták próbálni, hogyan kell kipattogtatatni. Ezután villámsebességgel terjedt a kukorica: Inka kultúra, a spanyol hódítás idején, majd az áttörés 1890-ben következett be, innentől vált a szabadidős tevékenységek csemegéjévé.

A XX: század húszas éveiben járunk. Mindenféle rendezvényen kapható már a popcorn kivéve a mozikat. Akkoriban még úgy vélték, hogy a filmszínházak sokkal inkább puccos, és flancolós helyek, így ehhez méltó ételeket árultak. Nem akarták, hogy az egész teremben a popcorn illata ússzon, és a némafilmeket (mert akkor ugye még nem volt hangosfilm) megzavarja az állandó rágcsálás….

Persze a hangosfilm megjelenése gyökeres változást hozott. A mozikba már nem csak az elit járhatott, így a popcorn árusok elkezdték ellepni a mozik előtti utcákat, hogy kiszolgálják a vevőket. Egy szerencsés férfi Kemmons Wilson úgy döntött ő is belép a sorba, otthagyta az iskolát és vett egy pattogtató gépet, megállapodott egy mozival és előtte kezdett árulni, a végén sokkal többet keresett, mint a mozi bevétele (és ez minden mozinál így volt) így kirúgták….

Végül saját mozit indított és megalapította a Holiday Inn motelhálózatot, és ez a „popcornból való meggazdagodás” története. Így mentette meg a mozikat a popcorn.

Horváth Nikolett