2015. szeptember 29-én kedden este, a világpremierrel egy időben mutatják be a hazai filmszínházak is Roger Waters A FAL című filmjét, amely több síkon kibontakozva idézi meg a kultikus THE WALL album dallamait. A 135 perces alkotás koncertfilm és személyes hangvételű road movie, a múlttal való számvetés és a háború ellen való tiltakozás egyben. A filmet számos mozi egyetlen alkalommal, a világpremier napján vetíti, de több filmszínház a premiert követő hetekben is műsoron tartja majd.

Roger Waters A FAL filmről:

Roger-Waters-The-Wall-poszter

A Roger Waters és Sean Evans filmje jóval túlmutat a színpadon: a világ leglátványosabb színpadi produkciói közé sorolt The Wall LIVE 2010-2013 világturné kimagasló minőségű, 4K/Dolby Atmos technikával rögzített koncertfelvételei mellett több síkon is ábrázolja Roger Waters háborúellenes filozófiáját, a konfliktusok emberi veszteségeire helyezve a hangsúlyt. Koncertfilm és személyes hangvételű road movie egyben, amely a koncertfelvételeken túlmenően azt a témát járja körbe, hogyan birkózott meg a legendás zenész édesapja halálával.

ROGER_WATERS_1

Roger Waters és Sean Evans filmjének ősbemutatója a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol óriási érdeklődés övezte vetítést.

A filmet – akárcsak az alapjául szolgáló zenét – áthatják Waters emlékei és háborúellenessége. Mély nyomott hagyott benne apja elvesztése, aki a II. világháborúban halt meg, ekkor Waters alig hathónapos volt. A filmnek része egy nagyon személyes történet is, utazás Franciaországon és Olaszországon át, mely során Waters ellátogat abba az I. világháborús temetőbe, ahol a nagyapja nyugszik és ahhoz az emlékműhöz az anzioi tengerpart közelében, amelyre az apja neve is fel van vésve.

„Remélem, ezek a vetítések világszerte jó lehetőséget teremtenek arra, hogy emlékezzünk nem csak az elvesztett szeretteinkre, de az összes többi elesett srácra is. Hamu vagy gyémánt, ellenség vagy barát, mindannyian egyenlőek leszünk a végén.” – nyilatkozta Roger Waters.

https://youtu.be/RVr63wmgN3E