Az Oscar-díj

Az Oscar-díj (Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia adja ki. A jelöltek listáját az Akadémia állítja fel, az előző évben bemutatott filmek alkotóinak neveiből. A technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki. A jelöltekre az akadémia tagjai szavazhatnak, az eredményeket a díjátadás pillanatáig szigorúan titokban tartják.

Az első 15 díjátadó ünnepség a Hollywood Roosevelt Hotelben, majd a nagykövetnél és a Biltmore szállodáknál került megrendezésre. Az érdeklődés növekedésével egyre nagyobb tömeget vonzott a rendezvény, így 1942 után a fokozott látogatottság és a II. világháború használhatatlanná tette a helyszíneket. Az ünnepség ekkor színházakba költözött. 1953. március 19-én közvetítették először a bemutatást, hollywoodi RKO Pantages Színházból. További helyszínváltások következtek, míg végül Los Angeles és New York után 2001-ben a díjátadás visszatért Hollywoodba, a 3400 üléssel rendelkező Kodak Színházba. Az átadás látványos gála keretében történik, a filmipar legjobbjai több kategóriában kerülhetnek jelölésre, és vehetik át az arany-szobrocskát.

Oscar szobor

Bár az Oscar szobor csak 13,5 cm magas és 8 és fél font a filmipar legmagasabb szintű elismerését jelenti 1929 óta. A szobrocska egy tekercs filmet kardjával leszögező lovagot ábrázol. A filmtekercs öt küllője az Akadémia 5 ágazatát jelképezi: a szereplőkét, rendezőkét, producerekét, technikusokét és az írókét. Igy készül az OSCAR szobor video.

A szobrot az MGM művészeti rendezője; Cedric Gibbons tervezett. Egy Los Angelesi szobrász; George Stanley megtervezte a szobor 3D-s változatban és megszületett az Oscar-díj. Bár a szobrocska ma is az eredeti tervek alapján készül, a mérete változott. A mai szobor mérete 1945 óta elfogadott.

A szobor hivatalos neve Oscar Érdemkereszt, a köznyelv csak Oscar-ként emlegeti. Ennek eredete ugyan nem ismert, de egy népszerű történet szerint az Akadémia könyvtárosa; Margaret Herrick az első átadáskor megjegyezte, hogy hasonlított rá Oscar bácsi. Az Akadémia hivatalosan nem fogadta el a becenevet 1939-ig. 1934-ben a Hollywood rovatvezetője; Sidney Školský az első „legjobb színésznő”-nek, Katharine Hepburnnek járó díjat Oscarként emlegette.

A szobrok az első ünnepségekre aranyozott bronzból készültek, néhány év múlva a bronz helyett különböző fémekből készültek a díjak, míg a végső változat a 24 karátos arany. A második világháború idején a fémhiány miatt az Oscar festett gipszből készült három évig. A háború után az Akadémia becserélte az addig kapott gipsz-díjakat aranyozott fémre. Az első díjakat banketten adták át 1929. május 16-án, a hollywoodi Roosevelt Hotel-ben.

Évekig változott, hogy az Oscar nyerteseinek nevét közzé tegyék-e az átadást megelőzően, vagy sem, míg végül az Akadémia 1941 óta használja a zárt borítékos megoldást.

Az első ünnepségen 15 szobrocskát osztottak ki az 1927 és 1928-as eredményekért. Az első, a legjobb színésznek járó díjat az elismert német tragédiaíró, Emil Jannings kapta.

Oscar díjátadás

Az első díjátadás a média jelenléte nélkül zajlott, míg a második évben olyan lelkesedés várta az ünnepséget, hogy egy egyórás élő rádióadás közvetítette az eseményt. Az első televíziós közvetítés 1953-ban volt, ekkor milliók kísérték figyelemmel az ünnepséget a képernyőkön keresztül Amerikából és Kanadából. 1966-ban már színesben nézhették a televízió nézők ugyanezt, 1969-re már több, mint 200 országban közvetítették a showt.

Az Akadémia az átadást továbbra is a banketteken teljesítette változatlan helyszínen, míg 1942-ben a résztvevők száma megvalósíthatatlanná tette a vacsora-rendezvényeket. A 16. díjátadástól a rendezvény a Grauman’s Chinese Szinházba költözött Hollywoodba.

Az átadás napjára a világhírű Kodak Színház elé óriás Oscar szobrokat emelnek, az épület elé vörös szőnyeget terítenek. Ez a nap a divattervezőknek is fontos, hiszen a színházba érkező hírességeket szebbnél szebb ruhákban láthatjuk.

OSCAR jelölési kategóriák

A legjobb film, legjobb színész, legjobb színésznő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb rendező, legjobb animációs film, legjobb vizuális effekt, legjobb rövidfilm, legjobb animációs rövidfilm, legjobb jelmeztervezés, legjobb maszk, legjobb rövid dokumentumfilm, legjobb dokumentumfilm, legjobb művészeti rendezés, legjobb filmzene, legjobb hangkeverés, legjobb betétdal, legjobb hangvágás, legjobb idegen nyelvű film, legjobb vágás, legjobb operatőr, legjobb forgatókönyv, legjobb adaptált forgatókönyv.

84. Oscar-díj átadás 2012. február 26.-én lesz!  >> OSCAR 2012

85. Oscar-díj jelöltek teljes listája >> OSCAR 2013

86. Oscar-díj jelöltek teljes listája >> OSCAR 2014

87. Oscar-díj jelöltek teljes listája >> OSCAR 2015

88. Oscar-díj jelöltek teljes listája >> OSCAR 2016

Kapcsolódó linkek

www.oscar.com | www.oscars.org | www.youtube.com/Oscars | Oscar.lap.hu