Site icon Mozi, Film Online Magazin – MoziNéző

’85 Nyara (Été 85) 2020

'85 Nyara (Été 85) 2020
’85 Nyara (Été 85) 2020
Eredeti cím:Été 85
Műfaj:feliratos francia-belga dráma
Rendező:François Ozon
Zene:Jean-Benoît Dunckel
Játékidő:90 perc
A film forgalmazója:Vertigo Média
Hazai mozi bemutató:2021. szeptember 23.

’85 Nyara c. film leírása

Aidan Chambers regénye alapján a forgatókönyvet írta és a filmet rendezte: François Ozon

1985 nyara nem ígérkezik másnak Alexis életében, mint a korábbi szünidők. Egy normandiai tengerparti faluban, együtt a szüleivel, ahol ráadásul nemigen ismer senkit, nem éppen élete kalandját éli meg. Amikor azonban egy viharban felborul egy kis vitorlással, majdnem megfullad, és csak az utolsó pillanatban, a nála néhány évvel idősebb David menti ki a vízből. Miután megismeri a fiút, rájön, hogy élete barátjával találkozott. A jóképű, vagány és karizmatikus David mellett hirtelen eseménydússá és szenvedélyessé válik az addig egyhangú nyár.

A film Aidan Chambers angol író 1982-es regényének a filmadaptációja. A kultrendező François Ozon (Swimming Pool, 8 nő, A házban, Frantz, Dupla szerető, Isten kegyelméből) filmjének világpremierje a 2020-as Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjában volt. A ‘85 nyarát 12 kategóriában jelölték a Francia Filmakadémia César-díjára. Az ’A’ kategóriás San Sebastian-i Filmfesztiválon szintén versenyben volt a film, Francois Ozon-t pedig Európai Filmdíjra is jelölték a legjobb rendező kategóriában.

Korhatár besorolás:megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott
Szereplők:Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni Tedeschi, Melvil Poupaud, Isabelle Nanty, Laurent Fernandez, Aurore Broutin
Legjobb idézet a filmből:
A film az IMDB-n:’85 Nyara

’85 Nyara film előzetes

Oszd meg, ha tetszik! :)
Exit mobile version