Sok évvel ezelőtt Carter Chambers (Morgan Freeman) filozófiatanára azt javasolta diákjainak, hogy állítsanak össze egy „bakancslistát”, vagyis gyűjtsék össze azokat a dolgokat, amelyeket meg akarnak tenni és tapasztalni az életben, mielőtt feldobják a bakancsot.
Carter ugyan szorgalmasan írogatta álmait és terveit, a valóság azonban közbeszólt. A házasság, a gyerekek, a rengeteg felelősség és a 46 évnyi autószerelés közben bakancslistája szép lassan az elszalasztott lehetőségek szomorú lajstromává lett. Ezeken töprengett, hogy elüsse valamivel azt a temérdek, motorházakban és alvázak alatt eltöltött időt.
A milliárdos Edward Cole (Jack Nicholson) soha nem látott még befejezetlen listát. Mindig is túlságosan lefoglalta a pénzcsinálás és birodalmának kiépítése, úgyhogy nemigen gondolkodott azon, hogy mire is volna szüksége azon túl, hogy megkösse következő nagy üzletét, vagy megigyon egy csésze különleges kávét.
Aztán egy nap az élet váratlan és sürgős figyelmeztetést küld mindkettőjüknek.
Carter és Edward közös kórteremben találják magukat, ahol bőven van idejük azt fontolgatni, vajon mi jöhet még ezután, és hogy mennyire tartják saját kezükben a sorsukat. Nyilvánvaló különbségeik ellenére hamar felfedezik, hogy két nagyon fontos dologban hasonlítanak egymásra. Egyrészt egyikőjük sem tudatosította magában, hogy ki kellene egyeznie végre magával és az élete folyamán meghozott döntéseivel. Másrészt égető vágy ébredt bennük, hogy hátralévő idejükben azt tegyék, amit mindig is szerettek volna.
Úgyhogy a bakancslista többé nem csak az agyat tornáztatja, hanem előjegyzési naptárrá lép elő.
És a két, csak látszatra nagyon különböző ember, ellenszegülve az orvos utasításának és a józan észnek, elhagyja a kórházat. Nyakukba veszik a világot, és a Taj Mahaltól a Szerengeti Nemzeti Parkig, a legjobb éttermektől a legsiralmasabb tetoválószalonokig, a régi versenyautók vezetőfülkéjétől a légcsavaros repülőgép nyitott ajtajáig mindenhová elmennek, hogy valóra váltsák megálmodott kalandjaikat. Nem kell hozzá más, csak egy papírcetli, meg a szenvedélyes életösztön, amely hajtja őket útjukon.
A világ nagyszerűségének megtapasztalása közben egyes tételek lekerülnek a listáról, mások pedig hozzáíródnak. De hőseink így is, úgy is ugyanazokkal a nehéz kérdésekkel és még nehezebb válaszokkal szembesülnek, amelyek mindannyiunkat gyötörnek. Ezalatt pedig, még ha nem is vallják be maguknak, igaz barátokká válnak. Mindezt humorral, szellemesen, okosan és szívvel…no, meg egy jó adag pózolással teszik.
Hát igen. Néha az embernek nem is kell más, csak egy szigorú határidő, hogy az élete igazán beinduljon.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: The Bucket List | Műfaj: feliratos amerikai dráma | Rendező: Rob Reiner | Játékidő: 97 perc | Zene: Marc Shaiman | A film forgalmazója: Intercom | Hazai mozi bemutató: 2008. március 27. | Főszereplők: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Rob Morrow, Beverly Todd | A bakancslista IMDb

abakancslista-film

A bakancslista előzetes