A futurológiai kongresszus, mozi poszterA nem túl távoli jövőben járunk, amikor Robin Wright színésznőnek (aki ezúttal saját magát alakítja) egy nagy hollywoodi stúdió visszautasíthatlan ajánlatot tesz: megvennék színészi személyiségét. Egy részletes szkennelési és mintavételi procedúrának vetik alá, hogy azután a digitális énjét egyszerűen beillesszék bármelyik filmbe, amelyikbe csak szeretnék – még azokba is, amelyeket korábban nem vállalt volna. Cserébe hatalmas összeget kap, valamint a stúdió ígéretét, hogy minden filmben örökké fiatalon őrzik meg a külsejét. A szerződés húsz évre szól.

A film bemutatja Robin visszatérését a szerződés utáni életbe, amikor bepillanthatunk a jövő mozijáról szóló fantáziavilágba.

A film alapjául szolgáló írás, Stanislaw Lem novellája, A futurológiai kongresszus egy olyan diktatúrát mutat be, ahol egy végtelen kémiai hallucinációban tartják a gyógyszergyárak az emberiséget. A hatvanas években írt látomás szerint ezek a cégek birtokolják a teljeskörű kontrollt az emberek érzelmeinek teljes skálája felett, a szeretettől, a bensőségességtől a halálos félelemig.

A rendező, Ari Folman (Libanoni keringő, 2009) a film ama korszakában, amikor életszerűvé generált digitális karakterek uralkodnak a moziipar nagy területén, egy lépést előrébb lép, és az animáció gyönyörűséges szabadságával elénk tárja azt a világot, amikor bárki bevehet egy kémiai készítményt, és onnantól az agya abba a fantáziamoziba illeszti őt, amire mindig is vágyott, azokkal a színészekkel, akikkel csak kívánja. De hová lesznek azok a színészek, akik eladták a lelküket a stúdiók ördögeinek?

A futurológiai kongresszus egy olyan jövőkép, amely egyszersmind kiállás is a “régi” mozi mellett, amelyet ismerünk és szeretünk.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: The Congress | Műfaj: izraeli, angol nyelvű film, magyar felirattal | Rendező: Ari Folman | Játékidő: 122 perc | Zene: Max Richter | A film forgalmazója: Cirko Film | Hazai mozi bemutató: 2014. január 23. | Főszereplők: Robin Wright, Harvey Keitel, Jon Hamm, Paul Giamatti, Kodi Smit-McPhee, Danny Huston | Korhatár: 16

A futurológiai kongresszus előzetes

[youtube]http://youtu.be/DrZho1jZs20[/youtube]