A hallgatás szabálya, film poszterSharont (Susan Sarandon – Felhőatlasz, Thelma és Louis), az egykori Weather Underground* mozgalom aktivistáját váratlanul őrizetbe veszik egy harminc évvel korábban elkövetett bankrablásban való részvételért. Ben (Shia Labeuof – Transformers trilógia, Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága) ambiziózus riporter lévén kiugró lehetőséget lát a letartóztatott nő sztorijában, így nyomozni kezd a mozgalom egykori aktivistái után. Így fedi fel Jimet, a lányát egyedül nevelő ügyvédet, (Robert Redford – Kémjátszma, Gyávák és Hősök) akit a bankrablásban életét vesztett biztonsági őr megölésével vádolnak, ám a hatóságoknak azóta sem sikerült kézre keríteniük. Jim a hírekből értesülve Sharon letartózátásról, úgy dönt, hogy saját és lánya épségének érdekében felkutatja egykori szeretőjét és aktivistatársát Mimit (Julie Christi – Harry Potter és az azkabani fogoly, Trója) . Az agresszív újságíróval és az FBI-jal a nyomában kénytelen felkutatni ország különböző pontjain élő egykori társait, hogy segítségükkel rátaláljon Mimire, aki egyszer és mindekorra tisztázhatja az őt ért vádak alól.

Robert Redford kilencedig rendezésével a hetvenes évek kedvelt műfaját (Az elnök emberei, 1976; A keselyű három napja, 1975; Maraton életre-halálra, 1976), a ma reneszánszát élő politikai trhillert karolta fel, elsőoszályú mellékszereplőivel egyaránt kiszolgálva a zsáner rajongóit és a közelmúlt több hasonló műfajú film (A dolgok állása, 2009; A szellemíró, 2010; A hatalom árnyékában, 2011) fiatalabb kedvelőit is.

*A Weather Underground Szervezet egy 1969-ben a Michigeni Egyetemen alapított radikális baloldai mozgalom volt, amely célül tűzte ki, hogy egy titkos forradalmi párttal megdöntse az Egyesült Államok kormányát. A mozgalom 1973-ig több előre kitervelt bombatámadást hajtott végre kormányépületek és bankok ellen. A terrorakciók helyét és célját előre bejelentették, így a mozgalom tagjain kívül civil áldozatai nem voltak a támadásoknak. A mozgalom a Vietnámi háború lezárását követően feloszlatta önmagát.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: The Company You Keep | Műfaj: amerikai politikai thriller | Rendező: Robert Redford | Játékidő: 125 perc | Zene: Cliff Martinez | A film forgalmazója: ADS Service Kft. | Hazai mozi bemutató: 2013. május 9. | Szereplők: Robert Redfort, Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Terrence Howard, Anna Kendrick, Nick Nolte, Brendan Gleeson, Stanley Tucci, Chris Cooper, Julie Christie | Korhatár: 12

[youtube]http://youtu.be/PHo7GDCmeA8[/youtube]

A hallgatás szabálya szinkronizált magyar nyelvű előzetes