Eredeti cím:L’ombre de Goya par Jean-Claude Carrière
Műfaj:spanyol-francia-portugál művészeti portésorozat
Rendező:José Luis López-Linares
Zene:
Játékidő:90 perc
A film forgalmazója:Pannonia Entertainment
Hazai mozi bemutató:2023. március 23.

A művészet templomai – Goya mesterműveifilm leírása

A művészet templomai sorozat legújabb premierfilmjében José Luis López Linares_, a __Bosch – A gyönyörök kertje _című nagy sikerű művészeti film rendezője a spanyol festészet meghatározó alakjának nyomába ered. Látványos dokumentumfilmje úgy visz minket közelebb Francisco Goya festészetéhez, hogy a néző közben egy másik zseniális alkotó útitársává szegődhet. Jean-Claude Carrière, a tavaly elhunyt forgatókönyvíró – Luis Buñuel, Milos Forman, Volker Schlöndorff egykori alkotótársa – Goya munkásságának kitűnő ismerőjeként vezet minket végig a spanyol mester páratlan munkásságán. Hogy megfejtse a korszakos zseni rejtélyét, még egyszer utoljára Spanyolországba utazik és bejárja Goya életéhez és legfontosabb műveihez kapcsolódó helyszíneket.

Személye szoros kapcsolatot terem a filmművészet, az irodalom és a zene nagy egyéniségei között, akiknek közös vonása, hogy: Goya munkássága mindannyiuk számára meghatározó.

A filmben Carrière oldalán bejárjuk Spanyolországot. Eljutunk a Pradóba, majd Goya szülőházába, egy aragóniai faluba; a Zaragoza melletti La Cartuja bérházba, amely Goya freskóit őrzi; s további közel harminc helyszínre, ahol Goya jelentős munkái találhatók.

Festményei előtt állva vagy a forradalmi metszeteit tartalmazó könyvet lapozgatva Carrière lényegre törő megfigyeléseket tesz.

Rámutat Goya azon törekvésére, amellyel látnik engedi a szegényeket, a bebörtönzötteket és a nyomorultakat.

Éleslátására, amelyeket siketsége is csak erősített. A felvilágosodás észuralma elleni lázadására, amely egy őrült világ stigmáit mutatta fel.

A 2022-es Cannes-i Klasszikusok szekcióban bemutatott dokumentumfilm a francia filmek doyenje, Jean-Claude Carrière spanyolországi látogatásával három életutat fűz egybe: Carrière-ét, Buñuelét és Goyáét.

Korhatár besorolás:megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott
A film az IMDB-n:A művészet templomai – Goya mesterművei

A művészet templomai – Goya mesterművei film előzetes