Eredeti cím:Az unoka
Műfaj:magyar film akció / dráma / thiller
Rendező:Deák Kristóf
Zene:Balázs Ádám
Játékidő:119 perc
A film forgalmazója:Forum Hungary
Hazai mozi bemutató:2022. január 6.

Az unoka film leírása

Az unoka egy nyomozós thrillerbe oltott felnövés-történet, a fekete komédia elemeivel árnyalva. A napjainkban játszódó különös bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi. Miután imádott nagyapja egy lelketlen csalás áldozata lesz, Rudi elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. Ehhez találékonyságra, rafinériára és önbizalomra van szüksége – meg persze egy csapat szövetségesre.

Az unoka háttér

Az unoka a Mindenki című rövidfilmért Oscar®-díjat nyert Deák Kristóf első mozifilmje. A forgatás 2020 szeptembere és novembere között zajlott és 40 napot vett igénybe. Fő forgatási helyszínei Budapesten a Kertészeti Egyetem, az Eiffel-tér, az Andrássy úti volt MÁV-székház, a Moholyi-Nagy Művészeti Egyetem és VIII. kerületi utcák voltak.

Deák Kristóf forgatókönyvíróként is jegyzi a filmet. „Mindig ugyanúgy kezdődik: egy idős nénivel vagy bácsival egy rendőr telefonon közli a tragikus hírt: az unokája szörnyű bajba került, sürgős segítségre van szüksége, azonnal gyűjtsön össze minél több készpénzt. A hívók profi pszichológiai trükkökkel irányítják a beszélgetést és szedik rá az idős embereket. A szerető nagyszülők bedőlnek a csalásnak, és ezt soha nem bocsájtják meg maguknak. Vén bolondnak érzik magukat, hogy lépre mentek – miközben a tragikus hír traumájából sokszor már nem tudnak felépülni. A családnak pedig marad a magatehetetlen düh. Miattuk, értük, nekik – mindannyiunknak írtam ezt a filmet.” – foglalta össze.

A film producere a BÚÉK-ot is jegyző Zákonyi S. Tamás, aki kiemelte: “Kristóffal már két éve dolgozunk ezen a filmen, de a járvány miatt eltolódott a forgatás kezdete. Nehéz, megfeszített időszak vár ránk: negyven nap alatt, több mint húsz helyszínen forog a film. Egy forgatás elméletileg nem tartogathat nagy meglepetéseket, hiszen az előkészületek alatt muszáj mindenre előre gondolnunk, azonban most a járvány folyamatos újratervezést követel. A napi, helyszíni előkészületek sokkal több időt, energiát, fegyelmet, figyelmet igényelnek. Büszke vagyok a stábra, az alkotókra, a színészekre – a tenni akarás, a lendület óriási, alig vártuk már, hogy elkezdődjön a közös munka.” 

A filmet a Nemzeti Filmintézet 721,9 millió forinttal támogatta.

Korhatár besorolás:megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott
Szereplők:Blahó Gergő, Jordán Tamás, Jászberényi Gábor, Döbrösi Laura, Bárdos Judit, Pogány Judit, Papp János, Hámori Ildikó, Tordai Teri, Baranyi László, Kertész Péter, Mikó István
Legjobb idézet a filmből:
A film az IMDB-n:Az unoka

Az unoka film előzetes