Kukucs város iskolájában kísérleti osztályt indítottak Riminyák tanár úr vezetésével. Riminyák szigorú, porosz elveket valló tanár, aki egy óra alatt kétszer is képes lefeleltetni az egész osztályt. És ez még csak a kisebb hibái közül való! Nem csoda hát, ha az ötletes Szinyák vezetésével eltérítik az iskolabuszt és az egész osztály beveszi magát az erdőbe. Beköltöznek az üresen álló orosz laktanyába, ahol hamarosan kiderül, hogy társaságuk is van, Igor, az itt maradt orosz katona személyében. Igor átveszi a parancsnokságot, és kemény kiképzésben részesíti az ifjúságot. A gyerekek hamar rájönnek, hogy Igor és Riminyák között nem sok a különbség. Végül a kukucsi városi tévé szerkesztőjén keresztül tárgyalni kezdenek a szülőkkel és az iskolával, haza térésük feltételeként szabva Riminyák elbocsájtását…

Berosált a rezesbanda

A Berosált a rezesbanda című film forgatókönyvét a gyerek és ifjúsági irodalom népszerű alakja, Csukás István írta, akinek olyan halhatatlan mesefigurákat köszönhetünk, mint Mirr-Murr, Pom-pom vagy Süsü, a sárkány. Több ifjúsági regényéből is sikeres tévéfilm készült, ilyen például a Kemény kalap és krumpliorr. Legújabb forgatókönyvének filmre vitelével a cél a korábban népszerű ifjúsági filmek műfajának újraélesztése volt.

A játékfilmet a tehetséges fiatal rendező, Mátyássy Áron rendezte, aki Utolsó idők című első nagyjátékfilmjével elnyerte a 40. Magyar Filmszemle fődíját. Azóta forgatott Átok címmel filmsorozatot, T.Ú.K. Tanár úr kérem! címmel feldolgozta Karinthy Frigyes Tanár úr kérem!-jét, jelenleg pedig új nagyjátékfilmjén, a Víkend című thrilleren dolgozik.

Mátyássy Áron így nyilatkozott a filmről: “Kész forgatókönyvet kaptam, aminek nagyon erős atmoszférája volt és tetszett a finom társadalomkritika is, ami a sorok között megbújt. Csukás Pista bácsi nagyon sajátos világot ír meg a forgatókönyveiben, amik valahogy kikényszerítik az enyhén stilizált filmi világot. Nagyon izgalmas volt egy ilyen látványközpontú filmet készíteni.”

A rendező külön kiemelte, a műfajjal járó előnyöket is: “Az ifjúsági filmekben van valami eredendő optimizmus, nyitottság, ’előttünk az élet’-érzés, és emiatt nagyon jó csinálni. A gyerekszereplők lelkesek, a felnőttek felszabadultak, és ez így nagyon jó felállás.”

A Berosált a rezesbanda főszerepében a 10 gyerekszereplőn túl olyan nagynevű színészek tűnnek fel, mint Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Schneider Zoltán, Kocsis Pál, Fesztbaum Béla vagy Hollósi Frigyes, akinek ez volt az utolsó filmszerepe.

A film operatőre Herbai Máté, látványtervezője Pater Sparrow, vágója Gothár Márton volt, a jelmezekért pedig Szlávik Juli felelt.

A film rövidített, 52 perces változatát a Magyar Televízió 2013 nyarán bemutatta, azonban a teljes film, az eredetileg tervezett 72 perces hosszúságban csak idén december 4-étől látható a mozikban.

Eredeti cím:  Berosált a rezesbanda | Műfaj: magyar ifjúsági film  | Rendező:  Mátyássy Áron | Játékidő: 72  perc | Zene: Hérincs Dániel | A film forgalmazója: Budapest Film, | Hazai mozi bemutató: 2014. december 04. | Főszereplők:  Szemző Simon, Sipos Tamás, Rajcsányi Bence, Schneider Zoltán, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes | Korhatár: 12 | Berosált a rezesbanda IMDb