Cinema Paradiso, film plakát

Cinema Paradiso

Cinema Paradiso – Oscar- díjas olasz film újra a magyar mozikban 2018. november 22-től!

Az apját a háborúban elvesztő Salvatore rajong a filmekért. Ha csak teheti, minden idejét a moziban tölti. A parányi Cinema Paradiso az otthona, a filmek a szülei. A vetítőterem és a gépház serdülőkorának legfontosabb helyszínei, ahol meghatározó élményekben van része. A folyton ott tüsténkedő fiú különös barátságot köt az életvidám középkorú mozigépésszel, Alfredóval, aki tanácsokkal látja el a szerelemről, és az élet nagy dolgairól.

Salvatore a Cinema Paradisóban dolgozik tanoncként addig a szomorú napig, amikor a mozit tűzvész pusztítja el. Mikor az újranyitja kapuit, ő váltja a gépészposzton a tűzben megvakult Alfredot, aki továbbra is segíti a fogadott gyermekeként szeretett fiút. Mikor az idõs barát meghal, a már híres rendezővé érett Salvatore visszatér ifjúkora színhelyére, hogy emlékezzen a régi mozira, a letűnt világra, és az emberekre, akiket évtizedek óta nem látott….

Mikor a Cinema Paradisót bemutatták a nyolcvanas évek végén Olaszországban, sokban különbözött attól az 51 perccel megkurtított változattól, amit az amerikai nézők láthattak. Az eredeti rendezői változatból végre megtudhatjuk, mi történt Elenával, teljesebb képet kapunk két ember egész életen át tartó barátságáról, és minden eddiginél hatásosabb teljességében láthatjuk a „Screen Kiss” jelenetet.

A film számos szakmai díj mellett 1990-ben a legjobb külföldi film címért járó Oscar-díjat is bezsebelte.


Eredeti cím: Cinema Paradiso | Műfaj: francia-olasz filmdráma | Rendező: Giuseppe Tornatore | Játékidő: 169 perc | Zene: Ennio Morricone | A film forgalmazója: Cinenuovo Film | Főszereplők: Philippe Noiret, Jacques Perrin, Agnes Nano, Salvatore Casio

Cinema Paradiso előzetes