„Gyönyörű grafika és egy erőteljes kafkai történet a legfontosabb elemei Anca Damian filmjének…” (Jay Weissberg, Variety)

Anca Damian filmje az első egész estés román animációs film a rendszerváltás óta, a rendező az animáció és a dokumentumfilm műfaját ötvözi, ugyanis a történet egy valós eseményen alapszik: Daniel Crulicot lopás gyanújával bebörtönözték Lengyelországban, a harminchárom éves férfi éhségsztrájkba kezdett a börtönben, hogy felhívja magára a figyelmet és bizonyítsa ártatlanságát. Mint a későbbi nyomozásból kiderült, Crulic nem is tartózkodott a lopás időpontjában Krakkóban, négy hónapos éhségsztrájk után meghalt, a felmentő ítélet néhány órával a halála után született meg.

A nemrég történt valós esetet, maga a főszereplő meséli el a túlvilágról. A Vlad Ivanov hangja által életre keltett Crulic – moldvai nyelvjárásban, keserű iróniával szövi a történetet. Az animációnak egy másik elbeszélője is van: Jamie Sives. Ő akkor veszi át a szót, amikor Crulic agyműködése már zavaros, az elbeszélés ezen a ponton egyes szám harmadik személyű, objektív leírás lesz. Az alkotók az animációs technikák szinte összes válfaját használják a filmben: festményfilm, kollázsfilm, stop-motion, papírkivágás, pixilláció, fotóanimáció, vonalrajz-animáció. A különböző technikák szervesen és kreatívan egymásba épülnek, kiválnak egymásból, ötvöződnek, megtartva a film egységét. A szellemes képi megoldások, a kiváló narráció és az érzékletes zene feloldják a téma komorságát anélkül, hogy elvennék annak súlyát.

Anca Damian három szintet mutat be a filmben. Az első szint Daniel Crulic személyes története, a második az egyén és a társadalom viszonyának kafkai története, a harmadik a lélek története a halálról. Az első generálta a további kettőt, a képi megjelenítés főként a másodikat szolgálja, az első személyű narráció pedig a harmadikat. A film rendkívül pozitív fogadtatásra talált mind a szakma, mind a nézők körében, elnyerte többek között: az Annecy Filmfesztivál és az Astra Filmfesztivál fődíját, a Warsói Filmfesztivál különdíját, illetve Locarnoban a zsűri különdíját és a Cineclub Don Quijote díját is.

Fesztiváldíjak és szereplések:

Locarno Nemzetközi Filmfesztivál, 2012: zsűri különdíj és a Cineclub Don Quijote díj

Annecy Filmfesztivál, 2012: Annecy Crystal Award, fesztivál fődíj a legjobb film kategóriában

Astra Filmfesztivál, 2012: fesztivál fődíj a legjobb film kategóriában

Warsói Nemzetközi Filmfesztivál, 2012: a zsűri különdíja

Cottbus Nemzetközi Filmfesztivál: a zsűri különdíja

Jihlava Nemzetközi Filmfesztivál, 2012: Silver Eye Award fődíj

Ficunam Nemzetközi Filmfesztivál, 2012: Silver Puma Award a legjobb rendezésért: Anca Damian, és leggjobb film közönségdíj

Gopo awords, 2012: legjobb film, jelölés Anca Damian, legjobb zene: Piotr Dziubek 

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Crulic – drumul spre dincolo, Crulic – The Path To Beyond  | Műfaj:  feliratos, román-lengyel animációs film | Rendező:  Anca Damian | Játékidő: 73 perc | Zene: Piotr Dziubek | A film forgalmazója: Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató: 2012. november 29. | Főszereplők:  Vlad Ivanov, Jamie Sives | Korhatár: 12

Crulic – A túlvilágra vezető út előzetes