Ricsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. De mint minden vagány srác, Ricsi sem akar megfelelni senkinek: otthagyja az iskolát, mert ő valaki szeretne lenni. Most, azonnal, 17 évesen. A jogsi nélküli illegális rodeók, a  hajnalig tartó bulik, a rendőrök elöli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, hogy elindulhasson a vidék híres rally versenyén. Mindent megtesz, hogy összeszedje ehhez a pénzt, amiből persze még több probléma születik… Zsaruk. Csajok. Rommá tört kocsik.

DRIFTER_still_2

Fesztiváldíjak:

Legjobb Első Film Díja – IDFA, Amszterdami Nemzetközi Dok. Fesztivál 2014

Dokumentumfilm Fődíj – Fünf Seen Filmfesztivál 2015

Zsűri Különdíja – goEast Filmfesztivál 2015

Zsűri Különdíja – Docs Against Gravity Filmfesztivál 2015

A film készítése közben kapott nemzetközi díjak és elismerések:

Robert Bosch Alapítvány Koprodukciós Fődíja – goEast Filmfesztivál 2011

DOCU Rough Cut Boutique Utómunka Díj – Szarajevó Filmfesztivál 2013

DOK.Incubator Hangutómunka Díj – DOK Leipzig 2014

A DRIFTER egy különleges módszerrel forgatott film: öt évig készült amatőr szereplőkkel, kétfős stábbal, 200 órányi nyersanyagból összevágva. Dokumentumfilm is meg nem is, játékfilm is meg nem is… Ricsi történetét október 29-től keresd a mozikban!
Hörcher Gábor egyetemi tanulmányait az ELTE Pszichológia szakán kezdte meg, majd a Jogi karon folytatta, végül az ELTE Filmtudomány MA gyakorlati szakirányán fejezte be. Dolgozott pincérként Londonban és mint mixer Görögországban. Élt az USA-ban, Franciaországban és Kambodzsában, ahol emberi jogokat és angolt tanított a helyi egyetemen. 2008-ban kezdett együtt dolgozni Iványi Marcell rendezővel, akivel közösen működtetik a filmeket és színházi darabokat gyártó produkciós cégüket, a KraatsFilmet.

IDFA, Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2014 – a zsűri a díjátadón:

“A DRIFTER egy gyönyörűen kivitelezett, lebilincselő portré egy tinédzserről, aki nem tudja összeegyeztetni mindent elsöprő ambícióját és azt a tényt, hogy nem képes egyesbe kapcsolni életét. A film finoman érzékeny, gyönyörűen van fényképezve, a hangdizájnja hibátlan és úgy tűnik sose tér le a tökéletes útról.”

Fünf Seen Filmfesztivál 2015 – a zsűri a díjátadón:

“A film tökéletes dramaturgiával meséli el a főhős néhol tragikus élettörténetét, ugyanakkor sosem veszít könnyed hangvételéből. Egyetlen jelenet vagy dialógus sem tűnik kényszerűnek vagy feleslegesnek, épp ellenkezőleg, összességében lenyűgöző intimitást teremtenek a főszereplővel. A rendező tökéletes biztonsággal választja meg a képeket. A montázs ritmusossága pedig még közelebb hozza a nézőt a vidéki magyar fiatalember életéhez.

A film drámai és izgalmas módon mesél arról, hogy egy fiú az egyhangúság és a reménytelenség elől, hogyan menekül az álmaiba. A rendező elszántsága, szenvedélye és kitartása, továbbá az a tény, hogy a filmet 5 éven keresztül forgatták hatalmas elismerést érdemel. A zsűri ezek alapján értékelte kiemelkedőnek az alkotást a bámulatosan erős versenyben.

Egy film amit mindenképp meg kell nézni!”

A film meghívást kapott és részt vett a DOK.Incubator 2014-es műhelysorozatán.

A Driftert az Európa Filmakadémia beválasztotta a legjobb 15 dokumentumfilm közé.


Eredeti cím: Drifter | Műfaj: magyar-német koprodukció fikciós-dokumentumfilm | Rendező: Hörcher Gábor | Játékidő:  72 perc | Zene: Kalotás Csaba | A film forgalmazója: – | Hazai mozi bemutató: 2015. október 29. | Főszereplők: Steinbach Richárd | Korhatár: – |  Drifter IMDb


 Drifter előzetes