Elveszett illúziók (Illusions perdues) 2021
Eredeti cím:Illusions perdues
Műfaj:francia film
Rendező:Xavier Giannoli
Zene:
Játékidő:perc
A film forgalmazója:Cirko Film
Hazai mozi bemutató:2023. március 2.

Elveszett illúziók film leírása

Xavier Giannoli pazar, kosztümös, ugyanakkor ma is releváns és modern Balzac-adaptációja a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, majd hét César-díjat nyert. Szereplői közt Xavier Dolan és Gérard Depardieu is felbukkannak.

Lucien Chardon irodalmi ambícióktól vezérelve érkezik Párizsba. Célja, hogy irodalmi, karriert fusson be, és a társadalmi ranglétrán is felkapaszkodjon. Újságírónak áll, és a napi újságírás piszkos világában elmerülve szép lassan elveszíti álmait, illúzióit, elárulja elveit, hogy aztán anyagilag és erkölcsileg is bukott emberként térjen vissza oda, ahonnan jött.

Xavier Giannoli új adaptációja különös élességgel mutatja be a sajtó manipulált és romlott világát, amely egyúttal a társadalom tükre. A XIX. század első felének francia társadalmát ábrázolva tükröt tart a mának is.

A nagyszabású kosztümös film hét César-díjat kapott, egyebek mellett a legjobb film, a legjobb fényképezés (Christophe Beaucarne), a legjobb adaptáció (Xavier Giannoli, Jacques Fieschi), a legjobb jelmez (Pierre-Jean Larroque) és a legjobb díszlet (Riton Dupire-Clément) kategóriában. A film főszerepét alakító 25 éves Benjamin Voisin (’85 nyara) pedig a legígéretesebb színésznek járó szobrot vehette át.  Vincent Lacoste a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést kapta.

Elveszett illúziók c. film, főszereplők

Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Salomé Dewaels, Jeanne Balibar, André Marcon, Louis-Do de Lencquesaing, Gérard Depardieu

Elveszett illúziók stáblista:

Forgatókönyv: Honoré de Balzac regényéből Xavier Giannoli, Yves Stavrides és Jacques Fieschi

Operatőr: Christophe Beaucarne

Vágó: Cyril Nakache és Riwanon Le Beller

Korhatár besorolás:megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott
A film az IMDB-n:Elveszett illúziók

Elveszett illúziók film előzetes