„Say It Loud – I’m Black and I’m Proud”

James Brown

A Feketék jogai, egy mélyreható dokumentumfilm, mely a Black Power („Fekete Erő”) mozgalom, kialakulását és történetét vizsgálja az afroamerikai közösségekben – 1967 és 1975 között. A film alapja, egy 16mm-es hordozóra rögzített anyag, mely hosszú ideig használatlanul állt a svéd televízió archívumában. Olyan kiváló személyiségek történetén keresztül ismerhetjük meg a mozgalmat, mint Martin Luther King, Malcolm X, Stokely Carmichael, vagy Angela Davis.

A polgárjogi küzdelmek során megszületett új afroamerikai embertípusnak, Martin Luther King halálával, végképp fel kellett adnia, a Nobel-békedíjas lelkésztől tanult békés ellenállást. A forradalmi érme másik oldalaként emlegetett Malcolm X, már három évvel korábban gyilkosság áldozata lett, halála jelentős lökést adott a fejlődő Black Power mozgalomnak és a fekete büszkeség korszakának. Az államokban ez időben, a faji szegregáció és az egyenjogúság elvének legkirívóbb megsértése történt. Ennek következményeként született meg a Black Power mozgalom, mely nem az asszimilációért, hanem a plurális társadalomért harcolt.

A filmben kényes kérdések is felmerülnek, meddig lehetséges a békés tiltakozás, vagy mikor válik jogosulttá, elkerülhetetlenné, vagy természetes önvédelemmé az erőszakos megnyilvánulás. A Feketék jogai megrázó de nem szenzációhajhász. Bár az interjúkban gyakran hallunk tragikus esetekről, templomban robbanó bombákról, a civilek és a hatalom túlkapásairól, a film hangvételét elsősorban nem ez határozza meg. A rendező érzékletes harlemi életképeken, a gettó életén és zenéjén keresztül mutatja be az eseményeket.

A másság tiszteletét, a toleranciát gyakran könnyebb a mások példáján keresztül megértenünk és megtanulnunk. Bár a szereplők és az arányok másak, a hasonló társadalmi feszültségektől, az aktuális magyar közélet sem mentes. Cégünk többek között ezért is fontosnak tartja, a társadalmi érzékenység, az együttélés és a tolerancia fontosságát hangsúlyozó filmek forgalmazását.

Fesztiváldíjak és szereplések:

2011 Sundance Film Festival

Legjobb vágás (külföldi dokumentumfilm) – Hanna Lejonqvist, Göran Olsson

2011 Berlinale, Berlin International Film Festival

2011 Ambulante Documentary Film Festival

2011 True/False Film Festival

2011 Miami International Film Festival

2011 MoMA New Directors / New Films

2011 African International Film Festival

2011 Warsaw Human Rights in Film Festival

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:   The Black Power Mixtape 1967-1975 | Műfaj: svéd, dokumentumfilm | Rendező: Göran Hugo Olsson | Játékidő:   100 perc  | Zene:  Ahmir Questlove Thompson & Om’Mas Keith | A film forgalmazója: Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató:   2012. szeptember 05. | Főszereplők: Erykah Badu, Harry Belafonte, Stokely Carmichael, Kathleen Cleaver, Angela Davis | Korhatár: 16

Feketék jogai előzetes