Marieke, Marieke film plakátA film egy etűdszerű jelenettel indul: anya és lánya a fürdőkádban játszanak, a nyolc éves Marieke megkérdezi, hogy: apa már örökre halott lesz, vagy később még visszajön? Édesanyja azt válaszolja, hogy:nem, de lát téged és vigyázz rád, a kislány visszakérdez: rád is vigyáz apa? Az anya arca megmerevedik, leolvasható róla a sötét titok, ami a film feszültségét adja. A nyitójelenet kisugározza ezt a mindent átható titkot, az apa halálának tisztázatlan körülményeit, ami az egész filmet meghatározza. A következő jelenetben Marieke már húsz éves, barátnőjével egy közeli handmade csokoládégyárban dolgoznak. A munka után idősebb férfiak karjaiba menekül, úgy érzi e férfiak társaságában biztonságban van, értékesnek és szabadnak érzi magát. Szeretkezés után fényképeket készít a partnereiről. Különböző testrészeiket örökíti meg, különös érzékenységgel a tökéletlenségek keresésére. Mint egy töredékes puzzle-t, próbálja összerakni, a rászeletek között megtalálni az ideális Férfit, az apa figurát, vagy az igazi szeretőt. Úgy érzi üres lenne a fotók nélkül, ezzel dokumentálja, hogy a rideg anya és a halott apa ellenére, vannak percek az életében amikor nincs egyedül, amikor szeretve van és értékesnek érezheti magát.

Minden megváltozik amikor megjelenik Jacoby, édesapja egykori legjobb barátja és kiadója, aki felfedi az apa körüli titkokat. Kiderül, hogy az apja nem csupán elhagyta őket, de öngyilkos lett. Marieke különleges, összetett affekciót érez Jacoby iránt, de nem tud mit kezdeni az igazsággal, mely felborítja az amúgy is törékeny, labilis egyensúlyát. Elköltözik otthonról, ámokfutásba kezd, dührohamot kap a munkahelyén, majd behunyt szemmel biciklizve balesetet szenved. Az utolsó jelentek mégis azt sugallják, hogy kitörése nem volt haszontalan, erőt adott neki, hogy elfogadja az igazságot, hogy érzelmileg is felnőtté váljon. A rendező nem ad válaszokat, csak reflektált kérdéseket tesz fel, amelyek nyitva hagyják az értelmezést a néző számára. Sophie Schoukens első nagyjátékfilmjét esztétikai érzékenység és szubtilis testiség jellemzi. A filmet két etűdszerű jelenet és két dal keretezi. Az egyik Jacques Brel kultikus, címadó zenéje a Marieke Marieke, a másik Frank Sinatra, Fly me to the moon című dala. Az első Marieke történetét énekli meg, a szeretet, a kapcsolatok keresését (without love, tender love, all is finished), a másik a film végi felszabadulás jelképe.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  Marieke, Marieke | Műfaj: belga-német filmdráma | Rendező:  Sophie Schoukens | Játékidő: 85 perc | Zene: Jeff Mercelis | A film forgalmazója: Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató:  2012. november 15. | Főszereplők: Hande Kodja, Jan Decleir, Barbara Sarafian, Caroline Berliner, Pauline Haugness, Philippe Van Kessel, Bernard Graczyk, Michel Israe, Karim Barras  | Weboldal: mariekemarieke.be | Korhatár: 12

Marieke, Marieke magyar feliratos előzetes