Eredeti cím:Golda
Műfaj:angol háborús filmdráma, életrajzi film
Rendező:Nicholas Martin
Zene:Dascha Dauenhauer
Játékidő:100 perc
A film forgalmazója:ADS Service
Hazai mozi bemutató:2023. december 7.

Golda film leírása

A film az 1973-as Jom Kippuri háború rendkívül feszült 19 napját meséli el. Golda Meirnek, Izrael első és mindeddig egyetlen női miniszterelnökének szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy országa teljesen megsemmisülhet, amennyiben nem tud kiegyezni Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel (Liev Schreiber) és nem tudja maga mögé állítani Izrael szkeptikus katonai vezetőit a környező arab országok támadásával szemben. Miközben milliók élete forog kockán Meirnek olyan döntéseket kell meghoznia, melyek nemzetének sorsát dönthetik el.

Tudtad?

Golda Meir Izrael első és eddig egyetlen női kormányfője, aki 1969 és 1974 között vezette az országot. Nemcsak kormányfője volt Izraelnek, hanem egyik alapítója is: 1948. május 14-én másik tizenhat politikussal írták alá Izrael Állam függetlenségi nyilatkozatát.

Meir politikai döntései ellentmondásossá tették, mégis Izrael Vasladyjeként emlegették. Izrael egyik alapítója és egyben legelső miniszterelnöke, David Ben-Gurion egyenesen azt mondta Golda Meirről, hogy a kormány legjobb embere („The best man in the government”).

A casting során Helen Mirrent több támadás, amiért nem zsidóként egy zsidó személyt formálna meg a vásznon. Mirren Meir unokájának kérése volt, amire a rendező, az izraeli Guy Nattiv is rábólintott. Mirren hangsúlyozta, hogy kérdés nélkül félreállt volna, ha ez gondot okoz az alkotóknak, de mivel Nattiv is őt akarta Golda szerepére, belement a forgatásba.

Golda Meir első ránézésre egy jóságos nagymama benyomását keltette, megjelenésének emblematikus eleme lett a cipője és a kistáskája. A Golda cipő becenéven emlegetett lábbeli az izraeli női katonák munkáscipője volt, amiket a nyolcvanas évek végén kivontak a forgalomból.

Az ellentmondásos politikai témákat és a kísérleti filmeket kedvelő rendező, Guy Nattiv 2018-as rövidfilmje, a Skin elnyerte a legjobb élőszereplős kisfilmnek járó Oscar-díjat, ezzel az első Oscar-díjas izraeli rendező lett.

Golda c. film, főszereplők

Helen Mirren, Zed Josef, Claudette Williams

stáblista:

Korhatár besorolás:megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott
A film az IMDB-n:IMDb

Golda film előzetes