Eredeti cím:Hat hét
Műfaj:magyar filmdráma
Rendező:Szakonyi Noémi Veronika
Zene:Sperling Andor
Játékidő:95 perc
A film forgalmazója:Uránia Film
Hazai mozi bemutató:2023. március 23.

Hat hét film leírása

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című, érzékeny és mélyreható drámája a nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel egy nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetén keresztül. Az eddig csak fesztiválokon és egyedi vetítéseken elérhető filmet – amely tavaly a CineFest fődíját, idén a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában a Magyar Filmkritikusok díját nyerte el – márciustól országszerte műsorra tűzik a mozik. Premier előtti vetítések és közönségtalálkozók már március 16-tól lesznek, és március 23-tól országosan is mozikba kerül a film.

A film főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Zsófi határozott és kifejezetten felnőtt döntést hoz, de a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincsen felkészülve. A film az ő szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hat hetes időszakot, amikor az életet adó anya még meggondolhatja magát.

Szakonyi Noémi Veronika érzékeny és mélyreható drámája a rangos szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel: a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első nagyjátékfilm főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját. Az ‘A’ kategóriás Tallinn Black Nights filmfesztiválon a Hat hét nyerte a Just Film versenyszekció nagydíját. A film magyarországi premierje a 2022-es miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az erős nemzetközi mezőnyben a fesztivál nagydíját nyerte el. 2023 februárjában a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában is megnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

Hat hét c. film, főszereplők

Román Katalin, Járó Zsuzsanna, Balsai Móni, Mészáros András, Györgyi Anna, Keresztesi Kitty

Hat hét stáblista:

Forgatókönyvíró:
Vincze Máté Artur
Szakonyi Noémi Veronika
Daoud Dániel
Producer:
Romwalter Judit
Operatőr:
Dévényi Zoltán
Vágó:
Hargittai László
Vághy Anna

Korhatár besorolás:megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott
A film az IMDB-n:Hat hét

Hat hét film előzetes