Ilyen az élet: hétszer lenn, nyolcszor fenn!
(zen buddhista közmondás)

Jól menő állás, karrier, takaros ház, minimum két gyerek, ezek az alapvető feltételei egy a társadalmi normáknak megfelelő életnek. De mi a helyzet azokkal a perifériára szorult emberekkel, akik egyik albérletből költöznek a másikba, egyik sikertelen állásinterjúról a másikra mennek? Xabi Molia egy nő és egy férfi történetét meséli el, akik többszöri bukás után is képesek újra felállni. A film nem a túlfűtött dramatizálásra helyezi a hangsúlyt, ehelyett szerethető és érthető szereplőket teremt, akik mint sokan közülünk hétszer lenn, nyolcszor fenn vannak.

Elsa egy harmincas éveiben járó nő, alkalmi munkákból él, rendszeresen jár állásinterjúkra, de személyisége nem felel meg a munkapiac támasztotta feltételeknek: túlságosan őszinte és érzékeny ahhoz, hogy akaratának érvényt tudjon szerezni. Mathieu harmincas éveiben járó férfi, hobbija az íjászat, az olvasás, a filozófia. Hibbijait bármikor űzheti mert hasonlóan Elsához ő is munkanélküli.

Azok a tulajdonságok, amelyek ezt a két szereplőt szerethetővé teszik a film során, fölöslegesek a munkaerőpiacon. A karrierépítésben nem egyszerűen fölösleges, hanem hátráltató az érzékenység, az empátia, a dolgok több szempontból történő vizsgálata. Elsat és Mathieut pedig ezek a tulajdonságok határozzák meg, ezek teszik emberivé, de a film igazi trükkje abban rejlik, hogy ezek a tulajdonságok lesznek azok, amelyek mozgatják a szereplőket, hogy az újabb és újabb kudarcok után mindig felálljanak. Xabi Molia első rendezésében olyan kortárs szociális problémát feszeget, amely könnyedén válhatna túlfűtött dramatizálássá, mégis jó érzékkel és főként érzékenységgel a drámai feszültséget inkább a film atmoszférájába ülteti át.

Fesztiváldíjak és szereplések:

2010 Tokyo Film Festival

Legjobb színésznő – Julie Gayet

Tokyo Nagydíj – Xabi Molia (jelölés)

2010 San Sebastian International Film Festival

2010 Shanghai – International Film Festival

2010 Montreal International Festival of New Cinema

2010 Lisbon – French Film Festival

2010 Mumbai Film Festival

2012 MyFrenchFilmFestival.com

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  8 fois debout | Műfaj: francia, filmdráma | Rendező: Xabi Molia | Játékidő:  103 perc  | Zene:  Hey Hey My My | A film forgalmazója: Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató:  2012. szeptember 13. | Főszereplők: Julie Gayet, Denis Podalydès, Mathieu Busson, Kevyn Frachon | Korhatár: 12

Hétszer lenn, nyolcszor fenn előzetes