Jelszó: A papír kékre vált, mozi poszterHáttér

A filmet egy az 1989-es román forradalom idején megtörtént drámai eset inspirálta. A forradalmi zavargásokban a belügyminisztérium két felfegyverzett szakasza, akik feladata egy egység védelme volt, véres leszámolás áldozata lett. Az esetre a média mindenkinek a figyelmét ráirányította.

A Ceausescus kivégzése utáni időszakban, amikor az embereknek már nem volt kézzelfogható ellenségük, aki ellen harcolni kellett volna, több, mint 1000 ember halt meg hasonló értelmetlen és céltalan bosszú következtében.

Történet

Lieutenant Neagu felfegyverzett egységét arra utasítják, hogy a külvárosban cirkáljon. Az egység rádiója nem működik megbízhatóan, ugyhogy amit más egységek kommunikációjából és a rádió és a tv hírekből csípnek el az alapján tájékozódnak. Ezek alapján azt az információt szűrik ki, hogy terroristák támadták meg a közszolgálati televíziót, amit anti-Ceausescu erők tartanak. Az egység tagjai – pontos információ hiányában – össze vannak zavarodva.

Costi egy katona, aki az apja kapcsolatainak köszönhetően Bucharest városában teljesít szolgálatot. Costi szentül hiszi, hogy minden román férfi feladata, hogy felvegye a harcot a Ceausescu támogatókkal. A diktatúra évei olyan mély nyomokat hagytak benne, hogy ezt a harcot, ha úgy hozza a sors a felettesei parancsaitól függetlenül is meg kell vívnia. Makacssága konfliktusaba keveri Neagu hadnaggyal és a bajtársai és egy csapat tüntető közötti veszekedést kihasználva, elhagyja az egységét.

A hadnagy fenyegetési és könyörgései ellenére, Costi elindul, hogy a tévéhez, hogy a forradalomért harcoljon.
A fiatal katona csak egy a tévéhez közeli villáig jut, ahol a nagy keveredés miatt egy önszervezödő, katonákból és civilekből álló egység letartóztatja, mert azt feltételezik, hogy terrorista. Eközben Costi egységének a többi tagja úgy dönt, hogy kockázatot vállal és megpróbálja megtalálni a szökevényt. A tévé székházban Neagu hadnagyot lefegyverzi és megszégyeníti egy túlbuzgó ezredes. Az egység végül Costi otthonába megy, ahol az édesanyja és a barátnője is izgatottan várja, hogy visszatérjen.

Ezen a filmen keresztül egy olyan őrült éjszakába pillanthatunk be, amikor a katonák a televízióból, költőktől és színészektől kapják a parancsokat, a radió hamis üzeneteket közvetít, a fegyvereket civilek osztják szét és romákat tartoztatnak le, mert azt hiszik, hogy arab terroristák.

Eredeti cím: Hîrtia va fi albastrã | Műfaj: feliratos román dráma | Rendező: Radu Muntean | Játékidő: 95 perc | Zene: Stanomir Dragos | A film forgalmazója: Cirko Film | Hazai mozi bemutató: 2007. május 10. | Főszereplők: Adi Caraluneau, Alexandru Georgescu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu, Dana Dogaru, Dragos Bucur, Ion Sapdaru, Mimi Branescu, Paul Ipate, Tudor Istodor | Korhatár: 12 | Jelszó: a papír kékre vált IMDb