Eredeti cím:Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton / Christmas Tale
Műfaj:svéd családi vígjáték film
Rendező:Hannes Holm
Zene:Gaute Storaas
Játékidő:104 perc
A film forgalmazója:Vertigo Media
Hazai mozi bemutató:2021. december 23.

Karácsonyi mese film leírása

Egy svéd kisváros a negyvenes években ünnepi fényekkel díszítve várja a karácsonyt. A városka jómódú áruháztulajdonosának fia, Karl-Bertil Johnsson a postán dolgozik, csomagokat pakol. A tizennégy éves fiú jövőjét jó előre eltervezte az apja, vár rá a családi örökség. A tinédzser egy nap véletlenül összeakad a szegény sorsú Verával, aki árvaházban tengeti hétköznapjait. A fiú rádöbben, hogy sokan vannak, akik kevésbé szerencsések és jómódúak, mint ő, ezért elhatározza, hogy titkos példaképe, Robin Hood tetteit utánozva ellopja a gazdagok karácsonyi csomagjait és elviszi azokat az igazán rászorulóknak.

Karácsonyi mese, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Foto: Niklas Maupoix / SF

A Karácsonyi mese Hannes Holm Az ember, akit Ove-nak hívtak kultrendezőjének új filmje. Tage Danielsson nemzetközi bestsellerének a mostani az első játékfilmes feldolgozása. Danielsson nemzetközi hírű író-rendező volt, akinek legismertebb alkotása a Magyarországon is kultstátuszba kerülő Picasso kalandjai volt. A Karácsonyi mesének eddig egyetlen – egészestés, animációs – feldolgozása készült, amely 1975-ös bemutatása óta az ünnepek kultikus darabja, s minden karácsonykor vetítik a svéd tévécsatornák. A Karácsonyi mese svéd ősbemutatója hatalmas sikert aratott, a közönség és kritikusok egyaránt kitörő örömmel fogadták az univerzális üzenettel rendelkező családi mesét.

Korhatár besorolás:megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott
Szereplők:Simon Larsson, Sonja Holm, Jonas Karlsson, Jennie Silfverhjelm, Vanna Rosenberg, Adam Pålsson, Filip Berg, Dag Malmberg, Josefin Neldén, Carla Sehn
Legjobb idézet a filmből:
A film az IMDB-n:Karácsonyi mese

Karácsonyi mese film előzetes