Eredeti cím:Deux
Műfaj:francia film, dráma
Rendező:Filippo Meneghetti
Zene:Michele Menini
Játékidő:99 perc
A film forgalmazója:Vertigo Media
Hazai mozi bemutató:2021. július 1.

Ketten c. film leírása

Nina és Madeleine évtizedeken át titkolták szerelmüket a világ elől. Senki sem sejti, hogy az egymással szemben lakó idős hölgyek egymás kedvesei. Hosszú évek hallgatása után úgy döntenek, hogy Rómába költöznek, és nyilvánosan felvállalják kapcsolatukat. Madeleine azonban képtelen két felnőtt gyerekének elmondani az igazat. Az elfojtott érzések felszínre törnek, de vártalanul minden megváltozik, amikor Madeleine súlyos agyvérzést kap és ápolásra szorul, Nina pedig minden erejével igyekszik a közelében maradni.

A Ketten világpremierje a 2019-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Filippo Meneghetti első nagyjátékfilmje Golden Globe jelölést kapott az idegen nyelvű film kategóriában, valamint Satellite-díjra is jelölték a nemzetközi film kategóriában. A Francia Filmakadémia éves díjátadóján négy kategóriában jelölték a César-díjra. A Ketten a legjobb elsőfilm, a legjobb eredeti forgatókönyv és két színésznője révén a legjobb színésznő kategóriában volt esélyes a díjra (Martine Chevallier és Barbara Sukowa), végül a legjobb elsőfilm César-díját érdemelte ki az alkotás. A Ketten volt Franciaország Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában, s rákerült az Oscar-díj jelöltek rövidített listájára is.A film két főszereplője az európai film korszakos alakja, Barbara Sukowa (Berlin, Alexanderplatz, Lola, Rosa Luxemburg, Hannah Arendt), valamint az inkább színpadi szerepeiről ismert francia színésznő, Martine Chevallier (Senkinek egy szót se!, Mozart).

Korhatár besorolás:16
Szereplők:Barbara Sukowa, Martine Chevallier, Léa Drucker, Jérôme Varanfrain, Muriel Bénazéraf, Augustin Reynes, Hervé Sogne, Stéphane Robles, Eugénie Anselin
Legjobb idézet a filmből:
A film az IMDB-n:Ketten

Ketten film előzetes