Legjobb szándék, film plakát

Alex a harmincas éveiben jár, jóindulatú, de neurotikus jellem. Amikor édesanyja váratlanul agyvérzéssel kórházba kerül, idegei végképp szétzilálódnak. Úgy érzi, a kórházban senki és semmi nem szolgálja elég jól édesanyja gyógyulását. Orvosok, betegtársak és családtagok különböző tanácsai között tipródva igyekszik kézben tartani az irányítást, és minden lehetséges módon egyengetni édesanyja útját a gyógyulás felé. Hiába próbálja azonban minden szempontot figyelembe véve a legjobb körülményeket megteremteni, közben éppen Alex követ el hibát – a legjobb szándékkal.

Az érzékeny és érzelmekkel teli filmben a főszereplő szinte paranoiás állapotba kerülve kényszerül döntésekre. Vergődése, kapkodása egyszerre komikus és drámai, hátterében mindvégig az óvó szeretet áll, miközben egy olyan problémával küzd, amellyel kapcsolatban az orvosok sem lehetnek elég körültekintőek. A környezettől érkező tanácsok és javaslatok rengetegében keresi a megoldást, miközben saját kétségein is csak időnként tud felülemelkedni.

A „Legjobb szándék” a legjobb film díját érdemelte ki a locarnói filmfesztiválon, ahol a főszereplő, Bogdan Dumitrache alakításáért a legjobb színész díját is hazavihette.

Róma, Reykjavík, Vancouver, Rio de Janeiro, Chicago, Abu Dhabi és Mumbai – ezen városok filmfesztiváljai mind-mind felvették programjukba a filmet.  Koreában és Csehországban is lesz módja a közönségnek a filmmel találkozni.

Itthon a Jameson Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál válogatói már a locarnói eredmény előtt felfigyeltek az alkotásra, és idei versenyprogramjukban szerepeltették azt. A versenyben a legjobb koprodukciónak járó díjat érdemelte ki.

A film Sitaru művészetén túl leginkább a hazai filmgyártás sikereként könyvelhető el, hiszen létrejötte magyar producernek, Vágási Emőkének köszönhető, aki a filmbe a legjobb fiatal hazai színészeket is bevonta (Tóth Orsolya, Szikszai Rémusz, Török-Illyés Orsolya), valamint hangmesterként a többszörösen rangos szakmai díjakkal jutalmazott Zányi Tamás jegyzi a filmet. A stábban rajtuk kívül még több magyar szakember dolgozott, az elismerések és a fesztiválmeghívások az ő munkájukat is dicsérik.

A rendező életrajza: Adrian Sitaru román rendező, producer és színész. 1971-ben született. Számos kisjátékfilm rendezője – köztük a Hullámok című 2007-es filmjével számos díjat bezsebelt. Első nagyjátékfilmje, a 2009-es Sporthorgászat is több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt. 2010-ben A kalitka című kisjátékfilmjéért a Berlini Filmfesztivál kisjátékfilmeknek járó DAAD díját nyerte.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Best Intentions / Din dragoste cu cele mai bune intentii | Műfaj: feliratos magyar-román filmdráma | Rendező: Adrian Sitaru | Játékidő: 105 perc | A film forgalmazója: Szuez Film Kft. | Hazai mozi bemutató: 2012. január 19. | Főszereplők: Bogdan Dumitrache, Natașa Raab, Marian Râlea, Alina Grigore

Díjak:   Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál, 2011: Legjobb színész, legjobb rendező díja

Jameson Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011: Film New Europe-díj a legjobb koprodukciónak

[nggallery id=280]

Legjobb szándék előzetes