Libanoni keringő, mozi poszterEgy bárban Arinak egy régi barátja elmeséli visszatérő rémálmát: 26 kutya üldözi. Minden éjjel ugyanannyi, éppen 26 feldühödött állat. A két férfi arra a következtetésre jut, hogy a különös álom kapcsolatba hozható katonai múltjukkal: mindketten az izraeli hadseregben harcoltak a 80-as évek libanoni háborújában. Ari döbbenten tapasztalja, hogy semmire sem emlékszik ebből az időszakból. Elhatározza, hogy felkeresi régi barátait és bajtársait, hogy általuk újrarajzolja emlékeit a korszakról és önmagáról egyaránt. Ahogyan egyre mélyebbre ás, titokzatos képek formájában előtör a múlt.

Részletes leírás

1982. júniusában az izraeli hadsereg megszállta Libanont, s ezzel kezdetét vette a 80-as évek egyik legelkeseredettebb háborúja a Közel-Keleten. Az izraeli hadseregben szolgáló Ari Folman ezt a megrázó élményt dolgozza fel filmjében, amely a dokumentum- és az animációs műfaj ötvözete.

A dokumentumfilmes Folman 2008-ban készült animációs filmje – amelyet először videóra forgatott – teljesen filmszerű, tehát a kameramozgás, a tempó, a vágások pontosan úgy működnek, mint egy film esetében. A fiktív részek, a látomások és álmok e technikának köszönhetően tökéletesen valósághűek, amely szükségszerű tekintve, hogy a film az emlékezésről és a múltfeldolgozásról szól.

A Libanoni keringő – Waltz with Bashir 2008-ban készült, és pár hónap leforgása alatt számos díjat nyert. A Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-jelölése mellett az Izraeli Filmakadémia többek között a legjobb rendező, a legjobb vágó, a legjobb forgatókönyvíró és a legjobb film díját ítélte a stábnak.

A cselekmény szerint, Arinak egy bárban, egyik régi barátja elmeséli visszatérő rémálmát: 26 kutya üldözi. Minden éjjel ugyanannyi, éppen 26 feldühödött állat. A két férfi arra a következtetésre jut, hogy a különös álom kapcsolatba hozható katonai múltjukkal: mindketten az izraeli hadseregben harcoltak a 80-as évek libanoni háborújában. Ari döbbenten tapasztalja, hogy semmire sem emlékszik ebből az időszakból. Elhatározza, hogy felkeresi régi barátait és bajtársait, hogy általuk újrarajzolja emlékeit a korszakról és önmagáról. Ahogyan egyre mélyebbre ás, titokzatos képek formájában előtör a múlt.

A film egy drámai, múltbéli eseten keresztül mutatja be, hogy a háború kegyetlensége hogyan hat ki egy életen át azokra, akik akár önként, akár kényszer hatására vettek részt benne.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Waltz with Bashir | Műfaj: feliratos izraeli-német-francia animációs dokumentumfilm | Rendező: Ari Folman | Játékidő: 90 perc | Zene: Max Richter | A film forgalmazója: Szuez Film | Hazai mozi bemutató: 2009. január 01. | Főszereplők: Ronny Dayag, Ron Ben-Yishai, Ari Folman, Dror Harazi | Korhatár: 16