Lufi (Balloon) film

Dargye és felesége, Drolkar állattartással foglalkoznak Tibet egyik eldugott szegletében. Három fiúgyermekük közül még csak egy iskolás, a másik kettőről nagyapjuk segít gondoskodni. Egy apró félreértés azonban megtöri a család harmóniáját, és kínos komplikációkkal kell szembesülniük. A fiatal házaspárnak döntenie kell: a buddhista tanítások vagy a modern társadalom által diktált értékek szerint folytassák az életüket?Tibet legendás krónikásának – Pema Tsedennek – filmjei a tibeti kultúra eddig ismeretlen arcát mutatják meg. Művei az A-kategóriás filmfesztiválok ünnepelt kedvencei. A Lufi egy költői, filozófikus meditáció a kínai egykepolitikáról, a modern és tradicionális értékek konfliktusáról egy fiatal tibeti pár szexuális életén keresztül. Pema Tsedent egyedi ábrázolásmódja, indirekt humora, gazdag szimbólumvilága a slow cinema kifinomult képviselőjévé teszi.

A Lufi a 76-ik Velencei Filmfesztivál Orizzonti szekciójában debütált és elnyerte a Sfera 1932 díjat, majd Shanghaiban, Tokióban, Lisszabonban és Chicagoban is díjazták. A magyarhangya büszkén mutatja be a magyar közönségnek a tibeti kultúra e megkerülhetetlen nagykövetét és hetedik nagyjátékfilmjét, a Lufit.

A Lufi rendezője: Pema Tseden

Pema Tseden tibeti származású rendező, forgatókönyvíró és szerző. Legfontosabb könyvei a Temptation, a The Color of Death és a Tharlo. Szerzőként számos irodalmi díjat kapott és művei angol, francia, német, japán és cseh fordításban is megjelentek.

Pema Tseden legtöbb filmje tibeti nyelven íródott és tibeti stáb dolgozott rajtuk. Filmjei közül fontos megemlíteni A néma szent kövek, a The Search, az Öreg kutya, a Tharlo és a Jinpa c. filmeket. Szülőföldjének realisztikus és hiteles ábrázolása teljesen új megvilágításba helyezi a tibeti kultúrát a nagyközönség számára. Filmjeit olyan A-kategóriás filmfesztiválok díjazták, mint a velencei, a locarnói, a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál, ahol legjobb film, legjobb rendező és legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában több, mint 40 díjat nyert. Jinpa című filmje elnyerte a legjobb forgatókönyv díját a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti szekciójában.

Eredeti cím:  Balloon / Qi qiu | Műfaj: feliratos, tibeti dráma | Rendező:  Pema Tseden | Játékidő:  102 perc | Zene:  Peyman Yazdanian | A film forgalmazója:  magyarhangya | Hazai mozi bemutató:  2020. november 12. | Szereplők: Sonam Wangmo, Yangshik Tso | Korhatár:  12 | Lufi IMDb

Lufi előzetes

Lufi előzetes