Eredeti cím:Magasmentés
Műfaj:magyar dráma
Rendező:Fésős András
Zene:Keresztes Gábor
Játékidő:109 perc
A film forgalmazója:Budapest Film
Hazai mozi bemutató:2023. 11. 16..

Magasmentés film leírása

A Magasmentés című film egy akciókkal teli hőstörténet, egy apa és fia története, valamint látlelet egy reményt vesztett városról.

Az alkotás főhőse, egy magasmentő specialista tűzoltó, Félix Sándor (Bogdan Dumitrache). A férfi olyan emberek védangyalává válik, akik el akarják dobni maguktól az életet. Félix mindenkit meg akar menteni, az embereket hidakról, magas épületekről hozza le. A városban nagy szükség van a munkájára, hiszen a szokatlan, folyamatos esőzésektől nyugtalanná vált emberek közül egyre többen akarnak végezni az életükkel. Mintha valami vírus terjedne, de az okokat senki sem ismeri.
Félix évekkel korábban egy balesetben elvesztette a feleségét, fiával (Börcsök Olivér) is reménytelenül megromlott a kapcsolata, noha a fiú közelebb van az apjához, mint azt Félix sejtené. Miközben Félix igyekszik újra kapcsolatot találni a fiával, és segíteni az embereken, drámai eseményeket indít el, és rá kell döbbennie arra, hogy semmi sem az, aminek látszik.

A film főszereplője Bogdan Dumitrache, aki a romániai filmművészet egyik legismertebb színésze. Fiát Börcsök Olivér alakítja, akinek ez az első filmes főszerepe, de a nézők láthatták már a Tanár című sorozatban. Keszég László, Schneider Zoltán, Bánfalvi Eszter, Makranczi Zalán és Takáts Andrea mellett az alkotásban szerepel Cserhalmi György, Kovács Lajos és Hegedűs D. Géza is.

A Magasmentés rendezője Fésős András, akinek Az eltűnt mozi (1993) című vizsgafilmjét Diák Oscar-díjra jelölte az Amerikai Filmakadémia. Első játékfilmje, a Szabó Győző főszereplésével készült Balra a nap nyugszik (2000) magyarországi és a nemzetközi filmfesztiválokon is sikereket ért el. Fésős András azóta rövid- és dokumentumfilmeket, sorozatokat és színházi produkciókat rendezett. A Magasmentés című forgatókönyvét a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvírói versenyen is díjazták.

A Magasmentés a Nemzeti Filmintézet támogatásával és a Film Force produkciójában készült.

Magasmentés c. film, főszereplők

Bogdan Dumitrache (magyar hangja: Kardos Róbert), Börcsök Olivér, Keszég László, Schneider Zoltán, Bánfalvi Eszter, Takáts Andrea, Keresztes Tamás, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Makranczi Zalán, Kovács Lajos

stáblista:

Forgatókönyv: Fésős András, Maruszki Balázs
Társíró: Tasnádi István
Operatőr: Szatmári Péter
Vágó: Kornis Anna
Látványtervező: Hujber Balázs
Hang: Major Csaba
Gyártásvezető: Szále Ferenc
Line producer: Fixek Eszter
Producer: Hutlassa Barnabás

Korhatár besorolás:megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott
A film az IMDB-n:IMDb

Magasmentés film előzetes