„Ez a film mindazon emberek összefogásából született, akik még mindig felelősséget éreznek a magyar film sorsa iránt. A magyar filmalkotók, a magyar filmes szakemberek, és a filmezést amúgy csak kiszolgáló, normálisan érdekből működő cégek mind őszintén, lelkesedéssel vettek részt ennek megvalósításában. Ez a film minden fajta támogatás nélkül készült és ezen embereknek arról az elkötelezettségéről szól, hogy szeretik népüket, hazájukat és tisztelik az emberi méltóságot. Köszönet mindenkinek, aki ebben részt vett és külön köszönet mindazoknak, akik figyelmükkel kitüntetik ezt a filmet és szolidaritásukkal segítik a magyar film életben maradását.”

Tarr Béla

JELES András:

Cogito ergo sum.

KOCSIS Ágnes: EGY NAP
Egy átlagosnak tűnő hajléktalan nő átlagosnak tűnő napja, amely végül mégsem lesz olyan átlagos…

TÖRÖK Ferenc:

2011-ben a Moszkva tér neve Széll Kálmán térre változott. Ez egy szimbólikus gesztus, történelmi pillanat. Ahogy az állami propaganada akarta, megvalósult. Eltörölni mindent, ami eddig volt. Új kezdet. Agyrém.

SZABÓ Simon:

Andris külföldön akar dolgozni, hogy lakásra gyűjtsön pénzt.

Jelentkezik a Dreamstar óceánjáró hajóra, de már az állásinterjún akadályokba ütközik.

MÉSZÁROS Márta:

Egy esély az élethez, ha elfogy a remény. Az inkubátor… Valaki vár.

FORGÁCS Péter:

Tapintat 0.1

Amikor 2011-ben véget ért  a 21 éves Magyar Hideg Polgárháború (MHP), és akkoriban még nem tört ki Magyar Forró Polgárháború (MFP) – szóval a tűzszünetben – hősünk felkeresi régi, politikussá lett barátját, M.-et, aki történetesen a Schickedanz palota mellett lakik. Noha M.-mel egy ideje már kissé meglazult hősünk kapcsolata, de újra próbálkozik a beszélgetéssel, nem is sikertelenül. Mert úgy véli, ha van még remény akkor… Ahogy Martin Heidegger mondta: „Nur noch ein Gott kann uns retten“. („Rajtunk már csak egy isten segíthet.”)

Forgács Péter

SIROKI László:

A filmemmel azt mutatom be, ahogy én látom az ország legszegényebb és leggazdagabb helyszínét.

Megmutatom, hogy mennyire nyugodt és mennyire „android” a két világ.

Azért is kapta a filmem a két magyar országot címet, mert mind a vágás, mind a hang aláfestés megerősíti, felszínre hozza a két világ közötti különbséget.

PÁLFI György:

Nincs film.

FLIEGAUF Bence:

When they tried to sell me the cohlea ear bone of a blue whale at a second-hand chandelier shop in Iceland, that’s when I understood that the universe pours like the rain.

 

SALAMON András:

2011. november 14-én elfogadta a magyar országgyűlés a hajléktalanokra vonatkozó törvénymódosítást.

2011. évi CLIII. törvény (részletek)

1. § (…) Aki az önkormányzat rendeletében meghatározott, a közterület életvitelszerű lakhatás céljaira történő használatára, illetve az életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságok közterületen történő tárolására vonatkozó szabályokat ismételten megszegi, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. (…)

2. § Ez a törvény 2011. december 1-jén lép hatályba.

JANCSÓ Miklós:

NAVIGARE NECESSE EST

ÉS FILMEZNI IS…

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Magyarország 2011 | Műfaj: magyar film | Rendező: Jancsó Miklós, Salamon András, Fliegauf Benedek, Pálfi György, Siroki László, Forgács Péter, Mészáros Márta, Szabó Simon, Török Ferenc, Kocsis Ágnes, Jeles András | Játékidő: 75 perc A film forgalmazója: Cirko Film | Hazai mozi bemutató: 2012. április 19. | Főszereplők: ismeretlen | Korhatár: ismeretlen (18)