A Malom és kereszt, egy egészen különleges vizuális élményt nyújt a nézőnek, a film és a festészet határán, ahol Lech Majewski mozgóképpel festi újra, az idősebb Pieter Bruegel tablóját – a Krisztus keresztrefeszítését. (1564, olajfestmény, Művészettörténeti Múzeum, Bécs) A flamand festő, Krisztus keresztútját a korabeli társadalmi és politikai helyzetbe ágyazza, az 1564-es spanyol megszállás és protestáns üldözés idejére. A festmény vizuálisan is beleivódik a történelmi közegbe, elmosva a határt festmény és mozgókép között, ami egészen különleges képi élményt eredményez.

 A film a legkorszerűbb technikai megoldásokat alkalmazza, hogy egyszerre teremtse meg Bruegel festményének terét, és egyszerre működjön filmtérként, amelyben a különböző figurák háttértörténetét, jellegzetes karakterét ismerhetjük meg. „Az volt a vízióm, hogy összegyűjtöm a festményen szereplő mozdulatlan embertömeget, majd a kamerával lassan beevezek a tömegbe, megnézem az arcukat, kihallgatom a gondolataikat” (Lech Majewski).

 Majewski alkotásait, eddig főként a kortárs képzőművészeti világ ismerte, és méltányolta (2006-ban retrospektív kiállítást szerveznek a tiszteletére New Yorkban a Modern Művészetek Múzeumában, illetve a Velencei Biennale rendszeres vendége), de ezzel a filmmel szervesen kapcsolja be magát a filmművészet világába is, illetve magát a mozgóképet a kortárs képzőművészeti mezőbe. Jó érzékkel nyúl mind a festészet, mind pedig a mozgókép médiumához és követi a kortárs művészetre jellemző intermediális tendenciákat.

„Itt nem a művész, hanem a művészet maga a sztár, és Majewski úr szofisztikáltan halmozza el (újra)alkotását az elbűvölő részletekkel. Mozgóképpel fest…”

(Daniel M. Gold New York Times)

Fesztiváldíjak és szereplések:

2011 Sundance Film Festival

2011 Rotterdam International Film Festival

Durres International Film Summerfest: legjobb rendező díja

San Francisco Film Critics Circle: Special Citation díj

Karlovy Vary International Film Festival

Polish Film Festival: a zsűri különdíja

Göteborg International Film Festival

 

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  The Mill and the Cross | Műfaj: feliratos svéd – lengyel filmdráma | Rendező:  Lech Majewski | Játékidő:  92 perc  | Zene:  Lech Majewski, Józef Skrzek | A film forgalmazója:Anjou Lafayette| Hazai mozi bemutató:  2012. június 14. | Főszereplők: Rutger Hauer, Charlotte Rampling, Michael York | Korhatár: 12

Malom és Kereszt előzetes