Mexikói képeslap, mozi poszterA 16 éves Juan megpróbál kitörni a szomorúságtól nyomorgatott otthonából, és a család autójával egy városszéli telefonpóznában köt ki. Juan hazatelefonál, mire az öccse, Joaquín közli vele, hogy az anyjuk még mindig a fürdőszobában van bezárva. Juan lerakja a telefont. Míg Juan az utcákat járja, segítség után kutatva, találkozik Don Heberrel, egy öreg, paranoiás szerelővel, akinek egyetlen társa a szinte emberi boxer, Sica. Don Heber megígéri, hogy megjavítja az autót, amint Juan beszerzi a szükséges alkatrészt a foglalattört járműhöz. Ezt keresve Juan a “Refaccionaria Oriente”-hez érkezik, egy autóalkatrész boltba, Lucía, egy fiatal anya dolgozik, akinek szent meggyőződése, hogy az ő helye az életben egy punk banda énekeséként lenne. Bár Lucía rengeteget tud a punkról, a szerelésről semmit sem, így várniuk kell a „hozzáérő” Davidra, egy tinédzser szerelőre, aki teljesen odavan a harcművészetekért és a Kung Fu filozófiáért. A különböző figurák abszurd, és zavarba ejtő világa Juant magával ragadja egy, egynapos utazásra, melynek során elfogad egy eseményt olyan természetesnek és megmagyarázhatatlannak, mint a halál.

„Néhány hónappal apám halála után összetörtem a család egyetlen autóját. Nem értek egyet anyámmal, miszerint ez egy sima baleset volt. A Tahoe-tó egy film, ami azért készült, hogy segítsen megérteni az okokat, amik egy ilyen tett elkövetéséhez vezethettek, egy ennyire abszurd és emberi tetthez.”

„Mindig előnyben részesítek egy darab kenyeret egy 3 szintes, puccos, dekorált, gyümölcsökkel teli süteménnyel szemben.” Fernando Eimbcke ezt az összehasonlítást használja, hogy kifejtse, második filmje, a Tahoe-tó egy művészfilm, nem egy nagyipari film. „Az a célom, hogy a lehető legletisztultabb formában készítsek filmet: az egyik képet rakjam a másik után, és adjak nekik értelmet.”

2008 januárjában, 4 évvel a Kacsaszezon (amely több mint 20 mexikói és nemzetközi díjban részesült) bemutatása után, Eimbcke befejezte a Tahoe.tó készítését. A filmet beválasztották az 58. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválba.


Eredeti cím: Lake Tahoe | Műfaj: mexikói film | Rendező: Fernando Eimbcke | Játékidő: 81 perc | Zene: Towa Tei | A film forgalmazója: Cirko Film | Hazai mozi bemutató: 2008. december 25. | Főszereplők: Diego Cataño, Héctor Herrera, Daniela Valentine, Juan Carlos Lara, Yemil Sefami | Korhatár: 12 | Mexikói képeslap IMDb