Nader (Peyman Moaadi) és Simin (Leila Hatami) egy középosztálybeli házaspár amai Teheránban.Siminválni akar a férjétől, mert az nem hajlandó elhagyni az országot és Alzheimer – kóros édesapját.  Simin elköltözik, lányuk, a 11 éves Termeh (Sarina Farhadi) Naderrel és az állandó gondozásra szoruló nagyapával marad. Nader felvesz egy gondozónőt, Razieh-t (Sareh Bayat), aki mély hite miatt először nem akarja elvállalni a munkát, de körülményei mégis rákényszerítik. Egy nap Nader a sötét lakásba tér haza, ahol apja magatehetetlenül fekszik az ágya mellett.

Az ügyből per kerekedik, ami fokozatosan bontakozik ki a néző szeme előtt. A szereplők céljai, szándékai állandó változásban vannak, talán még saját maguk előtt is.  A tettek mögött feltételrendszerek és motívumok egész sora húzódik meg, aminek felfejtése a vizsgálóbíró feladata.

A méltán díjazott film érzékenyen, minden didaktikus felhang nélkül beszél az élet olyan fontos kérdéseiről, mint erkölcs, vallás, hit, megbocsátás.

Ashgar Farhadi rendező Irán egyik legsikeresebb rendezője a nemzetközi filmvilágban.

Előző filmje, a Magyarországon is bemutatott Elly története kiemelkedő sikereket ért el. Több mint 11 nemzetközi díjat nyert, többek között a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Medve – díját is.

A Nader és Simin – Egy elválás története volt az első film a Berlinale történetében, amely egyszerre nyerte el az Arany Medve – díjat, és a Legjobb Férfi- és Női alakításért járó Ezüst Medve – díjakat, amit egyedülálló módon a teljes szereplőgárdának ítélték oda.

69. Golden Globe díj: Legjobb idegen nyelvű film

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Jodaeiye Nader az Simin | Műfaj: feliratos iráni filmdráma | Rendező: Ashgar Farhadi | Játékidő: 123 perc | Zene: Sattar Orahi | A film forgalmazója: Mokép-Pannónia Kft. | Hazai mozi bemutató: 2011. augusztus 25. | Főszereplők: Peyman Moaadi, Leila Hatami, Sareh Bayat, Sarina Farhadi

Nader és Simin –  Egy elválás története előzetes

[scg_html_vizszintes_vonal]

  [nggallery id=128]