Nem félünk a farkastól?, film plakátA történet főszereplőjét Terezkának hívják. Imádja Piroska és a farkas történetét, gondoskodó szülei vannak, az óvodában pedig ott a legjobb barátja, Šimon. Emígyen élhetne boldogan élete végéig, ha nem a valóságban lennénk. Hirtelen Terezka kezdi elveszteni a talajt a lába alól, az anyukája, majd fokozatosan az összes felnőtt kezd furcsán viselkedni, az egyetlen, aki el tudja őt látni tanáccsal, az a barátja, Šimon. Neki világos a dolog. Terezka anyukáját kicserélték a földönkívüliek. Elég egyetlen villaszúrás, egy seb, amely azonnal beheged, és máris világon a bizonyíték. Terezkára így nagy kalandok várnak. Igyekezetében, hogy megvédje az igazi anyukáját, sok veszéllyel kell szembenéznie, talán még az éhes farkassal is.

A felnőtt nézők valószínűleg másként fogják értelmezni a történetet. Előttük feltárul majd a klasszikus szerelmi háromszög egy nő és két férfi között, akik közül az egyik az otthon biztonságát jelképezi, a másik pedig a be nem teljesült ambíciók varázsát. Ennek a háromszögnek a közepén pedig áll az összezavarodott gyermek, akinek rengeteg kérdése van, amelyekre azonban nem kap választ.

„Az ötéves Terezka története szorosan összefügg kedvenc meséjével, a Piroska és a farkassal, ami tulajdonképp nevezhető horrornak is. A félelem gyermeki varázsa az érdekes, az ijesztő történet újbóli követelése és elismétlése, annak ellenére, hogy az belevetítődik a kislány álmaiba. Minden éjszaka kéri Terezka az esti mesét, mindig ugyanazt. A mesének a „vörös fonálnak“ kéne lennie, amely behálózza az egész történetet, egy bizonyos párhuzamot vonva vele, mivel a történethez hasonlóan az is romantikusan kezdődik, drámaian folytatódik, és a horroron keresztül végül happy endhez vezet,“ mondja Maria Procházková rendező, aki a film látványterveiben nem tagadta meg „képzőművészi származását“, amikor a játszott felvételbe beledolgozta azokat a rajzokat és animációkat, amelyek a már amúgy is érdekes történetnek vonzó arcot adnak.

A látványaiban eredeti film Dorotka Dědková főszereplésével ötvözi a családi filmek, a gyerek horror, a felnőtt románc, Piroska és a farkas és a lélektani történet elemeit.

Mégha elsőre nagyon is eltérőnek tűnő stílusok, nagyszerűen egészítik ki egymást Maria Procházková látványában eredeti filmjében, a „Nem félünk a farkastól?” című alkotásban.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Kdopak by se vlka bál? | Műfaj:  | Rendező: Maria Procházková | Játékidő: 90 perc | Zene: Jan P. Muchow | A film forgalmazója: Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató: 2010. április 15. | Főszereplők: Dorota Dedková, Jitka Cvancarová, Pavel Reznícek, Martin Hofman, Jana Krausová, Matous Kratina, Marie Boková, Marek Taclík, Eva Leintbergerová

Nem félünk a farkastól? trailer

[nggallery id=187]