Eredeti cím:Zeby nie bylo sladów / Leave No Traces
Műfaj:lengyel-cseh-francia film
Rendező:Jan P. Matuszynski
Zene:Ibrahim Maalouf
Játékidő:160 perc
A film forgalmazója:Mozinet
Hazai mozi bemutató:2022. október

Nem hagytak nyomokat film leírása

Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 2021: Versenyfilm

A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait.

Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.

Jan P. Matuszynski, Az utolsó család rendezőjének ledöbbentő erejű legújabb filmje bár közel negyven évvel ezelőtt játszódik, mondanivalója aligha lehetne aktuálisabb. A Nem hagytak nyomokat a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, Lengyelország ezt az alkotást nevezte a legjobb nemzetközi film kategóriába a 2022-es Oscar-díjra.

Korhatár besorolás:megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott
Szereplők:Tomasz Zietek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska
Legjobb idézet a filmből:
A film az IMDB-n:Nem hagytak nyomokat

Nem hagytak nyomokat film előzetes

Nem hagytak nyomokat