A Némafilm két siket (hallássérült) közéleti személyiséget mutat be — a portré műfaji keretei között, ám mégsem a hagyományos, konvencionális formában –, közelebb hozva őket, illetve rajtuk keresztül a legkülönfélébb fogyatékkal élőket a mindennapok emberéhez.

Néhány hónapon keresztül kamerák kísérték a főszereplőket, dr. Kósa Ádám EP-képviselőt és dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselőt: földön, levegőben és a víz alatt. Parlamenti felszólalások, találkozások, család és barátok, színház, sport és szabadidős elfoglaltságok — Brüsszel, Strasbourg, Balatonmáriafürdő, Budapest, Dorog, Kaposvár, Kecskemét… Nagyjából ezek rajzolják meg a keretet, amiben hőseink mozognak. (Könnyűbúvárkodás, családi bobozás, „vérre menő” floorball csaták, de felbukkan a vásznon a siket és értelmi sérült tagokkal működő Gaudete [Örvendjetek!] Kórus éppúgy, mint Nagy Feró és a Beatrice, vagy éppen 2011 siket szépségkirálynője, Ádám Alexandra. A Némafilmben, egy-egy gondolat erejéig megszólalnak brit, francia, görög, lengyel és magyar közéleti szereplők is, mint például Jerzy Buzek, Joseph Daul, Lázár János, Schmitt Pál, Szájer József, Yannis Vardakastanis, Mark Wheatley…)

Matúz Gábor és Siklósi Beatrix legújabb munkája a siketekről szól, de nem elsősorban nekik készült. Sokkal inkább az ép hallású társadalom tagjaihoz, a „hallókhoz” szeretnének közelebb vinni az alkotók egy olyan világot, amelyről az átlagembernek nem sok információja van. Elképzelésük megvalósítását minden bizonnyal segíti majd a páratlan hangzású zene, ami a produkcióhoz készült. A rendezők persze mindent megtettek annak érdekében, hogy a hallássérültek számára ugyancsak maradandó élményt nyújtson a film, amelyben — a világon szinte egyedülálló módon — főszerepet játszanak a profi jelnyelvi tolmácsok, és szintén a kommunikációs akadálymentesítés jegyében, gyakorlatilag végig feliratozták is a filmet.

A Némafilmnek komoly szerepe lehet az oktatásban és a nevelésben éppúgy, mint a hétköznapi — jó értelemben vett — tudatformálásban, hiszen leginkább a sikeres, bár nem küzdelmek és erőfeszítések nélküli, a közösség számára is hasznos életpályák bemutatása segíthet valóban hitelessé tenni azt a gondolatot, hogy fogyatékkal élő embertársaink ugyanolyan értékes tagjai egy adott társadalomnak, mint azok, akiket a Gondviselés megkímélt az ilyesfajta tehertételektől.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  Némafilm | Műfaj: mmagyar dokumentumfilm | Rendező:  Matúz Gábor, Siklósi Beatrix | Játékidő: 70 perc | A film forgalmazója: Közép-európai Média Intézet | Hazai mozi bemutató: 2012. május 3. | Főszereplők: dr. Tapolczai Gergely, dr. Kósa Ádám | Korhatár:12

Némafilm előzetes