„Egy látszólag tökéletes társadalom következetes és felzaklató portréja…”

(Titanic Filmfesztivál, a zsűri indoklása.)

A Play egy megrázó társadalmi filmdráma, mely a 19. Titanic Filmfesztiválon megkapta a Hullámtörők-díjat, a zsűri indoklása szerint: egy látszólag tökéletes társadalom következetes és felzaklató portréjáért. A film zavarba ejtő nyíltsággal szól a burkolt és nyílt erőszakról, a gyerekekről, a manipulációról, faji és erkölcsi kérdésekről egy Göteborgban valóban megtörtént eset alapján. A korábban dokumentumfilmeket is készítő rendező, filmjét valós eseményekre alapozta: egy kamasz, színes bőrű fiatalokból álló társaság, 2006 és 2008 között, negyven alkalommal rabolt ki hasonló korú gyerekeket a filmben látható módszerrel.

Östlund két gyerekcsoport kényszerből együtt töltött délutánját követi nyomon, útjaik egy plázában keresztezik egymást. A kényszerítők emigráns, feltehetően szegényebb szülők gyerekei, a kényszerítettek többnyire gazdag svéd szülők gyerekei; ami közös, hogy mindkét esetben a szülők a plázákra bízzák a nevelést. A támadók kihasználják az ellenük irányuló előítéleteket: ők tisztában vannak a rasszista feltételezésekkel, miközben a fehér gyerekeket és az arra járó felnőtteket megbénítja a félelem. Mindenki jobbra néz, balra néz, mint egy paralizált társadalom a háttérben, amely nem mer, vagy nem akar közbeavatkozni. A rendező nem von le következtetéseket, csupán megmutatja, hogyan működnek a faji előítéletek, a hatalomgyakorlás banális, hétköznapi módozatai. „Rendkívül provokatívnak és ellentmondásosnak éreztem az egész történetet. Alaposan utánajártam az ügynek: elolvastam a tárgyalások jegyzőkönyvét, interjút készítettem az elkövetőkkel és az áldozatokkal. Ami meghökkentett, hogy az elkövetők tudták, hogy a „fekete férfi” képzetével félelmet tudnak kelteni áldozataikban.” (Ruben Östlund)

A filmnek egy aktív és egy passzív cselekményszála van. A két cselekményszál fokozatosan halad előre ellentétes irányban: a fiúk játéka egyre feszültebbé, a bölcsőt körülvevő nyugodt és komoly hangulat egyre nevetségesebbé válik, de mindkét esetben egyre magatehetetlenebb helyzetbe kerülnek az eseményeket elszenvedő alakok: a három tizenéves mindenétől megfosztva, némán tekint a semmibe a buszon, a vonat kiszolgáló személyzete pedig tehetetlenül próbálja megoldani a helyzetet.

Fesztiváldíjak és szereplések:

Titanic Filmfesztivál, 2012, Hullámtörők-díj: Ruben Östlund

Tokyo International Film Festival, 2012, legjobb rendező: Ruben Östlund

Amanda Awards, 2012, legjobb játékfilm

Dublin International Film Festival, 2012, kritikusok különdíja: Ruben Östlund

Gijón International Film Festival, 2012, legjobb rendező: Ruben Östlund

Moscow International Film Festival, 2012, a fesztivál fődíja

Cannes Film Festival,  2012, The Directors’ Fortnight

Guldbagge Awards, 2012, legjobb rendező: Ruben Östlund

Rotterdam International Film Festival, 2012, MovieZone-díj jelölés: Ruben Östlund

Tromsø International Film Festival: közönségdíj

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  Play | Műfaj:  feliratos svéd-dán-finn filmdráma | Rendező:  Ruben Östlund | Játékidő:  118 perc | Zene:   Saunder Jurriaans, Daniel Bensi | A film forgalmazója:  Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató:  2012. november 22. | Főszereplők:  Kevin Vaz, Yannick Diakité, Sebastian Blyckert, Abdiaziz Hilowle, John Ortiz, Anas Abdirahman, Sebastian Hegmar, Nana Manu | Korhatár:  16

Play, Gyerekjáték? előzetes