Poézis - Mégis szép az életPoézis - Mégis szép az élet, mozi poszterA főszereplő Mija, egy kisvárosi nagymama, aki szerényen éli mindennapjait középiskolás unokájával. A jókedélyű, különc hölgy beiratkozik a helyi kultúrházban folyó amatőr költészeti tanfolyamba és élete első költeménye megváltoztatja világszemléletét, keresni kezdi a szépséget közvetlen környezetében.

Egy nap azonban komoly erkölcsi dillema elé állítja az élet: tudomást szerez róla, hogy unokája több társával együtt résztvett egy lány megerőszakolásában, aki ezekután öngyilkos lett. A többi szülő, hogy gyermeke ne kerüljön börtönbe le akarja fizetni a lány édesanyját, hogy ne tegyen feljelentést. Mijának nem elég megküzdeni a tudattal, hogy unokája milyen bűnt követett el, de döntenie kell, hogy részt vállal-e az eltussolásban. Bűn és bűnhödés, ítélkezés, felelősségvállalás és igazságérzet csapnak össze benne.

Vajon a költészet hogyan és mennyire segít neki, hogy ezt a súlyt elviselje?

LEGJOBB FORGATÓKÖNYV DÍJ – CANNES 2010

A Poézis egy olyan több szálon futó izgalmas film, amely a nézőt szembesíti az élet való oldalával, amelyek gyakran borúlátóvá teszik az embereket. Ugyanakkor bemutat egy lehetőséget, hogy mindenki a maga számára megtalálja azokat az apró pozitív dolgokat, amelyek éltetik az embert a rossz, kilátástalan körülmények között is.

Chang Dong Lee elismert Dél-koreai rendező, akinek az Oasis című filmjét a Velencei Filmfesztiválon három díjjal is jutalmazták, köztük a FIPRESCI díjjal. A Peppermint Candy című filmje a Karlovy Vary Filmfesztiválról hozott el három díjat, melyből az egyik a zsűri különdíja volt. A Poézis című filmje a Cannesi Filmfesztiválon debütált, ahol elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. Azóta a film meghívást kapott többek között a Karlovy Vary, a Torontói és a San Sebastiani Filmfesztiválra is.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Shi | Műfaj: feliratos dél-koreai filmdráma | Rendező: Chang-dong Lee | Játékidő: 139 perc | Zene: Seung Cheol Lee | A film forgalmazója: Mokép | Hazai mozi bemutató: 2010. november 25. | Főszereplők: Jeong-hee Yoon, Da-wit Lee, Yong-taek Kim, Nae-sang Ahn, Hira Kim

Poézis - Mégis szép az élet