Rubber, mozi poszterA film, ahogy a bevezetőjében el is hangzik, egy tiszteletadás az „értelemnélküliségnek”. Cselekménye megmagyarázhatatlan, ahogy a benne szereplő karakterek is azok: mint az alkotók felhívják rá a figyelmet, ez nem egészen példanélküli a filmtörténelemben, hiszen számos nagysikerű film tele van hasonlóan értelmetlen fordulatokkal. A Rubber azonban vállaltan átesik a ló túloldalára, ami azonban megragadó, hogy a sok furcsa epizód azért mégis összeáll egy egésszé a végén, és egy kíméletlen társadalomkritikává forr össze.

Egy a kaliforniai sivatagban heverő gumiabroncs egyszer csak életre kel, és megtanul magától gurulni. További képessége, hogy ha valami az útjába áll, azt könnyedén eltörölheti a föld színéről. És láthatjuk majd, hogy olyan is van, akit nemhogy nem akar megsemmisíteni, de akivel szívesen kerülne közelebbi kapcsolatba is…

A bizarr igazságosztó gumiabroncsnál csak a film emberi alakjai furábbak: egy csapat voyeur a sivatag közepéről napokon át akár étlen-szomjan, saját akaratából, látcsövön figyeli az eseményeket, nehogy lemaradjanak valamiről. Közönségéhez képest Rubber esendő és ártatlan ösztönlény. A fejlemények pedig továbbra is teljességgel értelmetlenek… Quentin Dupieux a kilencvenes években egy farmermárka reklámklipjével híresült el és Mr. Oizo-ként maradt meg az utókornak. Tizenkét éves korától filmezett a saját kedvére, majd a 2000-es években több kísérleti filmet is készített, közte játékfilmet is, Steak címmel.

A Rubbert technikailag és művészileg is egy egyedi kísérletnek szánta, amelyet a Canal+ és az Arte is elég komolyan vett ahhoz, hogy mellé álljon. 2010-ben Cannes-ban a Kritikusok hetének programjában szerepelt Dupieux legújabb abszurd és pimasz kíséreletének eredménye. A mai napig dj-ként is dolgozó művész egész estés filmje, a Rubber az idei cannes-i fesztiválon való bemutatkozásakor már kultfilmgyanús jeleket mutatott: a vetítések előtt kígyózó sorokban a rajongók festett és egyéb módon díszített, ikonikus jelentőséggel felruházott gumiabroncsokkal a vállukon jelentek meg. A filmből készült klip már nagy népszerűségnek örvend az interneten.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Rubber | Műfaj: feliratos francia film | Rendező: Quentin Dupieux | Játékidő: 85 perc | Zene: Gaspard Augé, Quentin Dupieux | A film forgalmazója: Szuez Film | Hazai mozi bemutató: 2011. január 13. | Főszereplők: Sthephen Spinella, Roxane Mesquida, Jack Plotnick | Weboldal: www.rubberfilm.com | Korhatár: 16

rubber-730-03