A Rumnapló a vagabond és teljes munkaidőben élvhajhász Paul Kemp (Johnny Depp) történetét meséli el, amelyben az újságíró Puerto Ricóba utazik, hogy a zaklatott Mr. Lotterman (Richard Jenkins) által szerkesztőként felügyelt The San Juan Star haldokló helyi lapjába írjon. Az új környezetbe való beilleszkedés közben Kemp megismerkedik Salával (Michael Rispoli), a tehetséges és kissé lerobbant fényképésszel, akivel hamarosan ivócimborák és szobatársak lesznek, miközben az újságíró igyekszik teljesíteni a lap szerény megbízásait.

Kemp egy csillagos éjszakán első látásra beleszeret Chenault-ba (Amber Heard), Sanderson (Aaron Eckhart) lehengerlően szexi menyasszony-trófeájába. A tengerparti luxusvillájában élő korrupt üzletember hamar rájön, hogy remekül kihasználhatná Kempet üzleti céljaira, ezért összehozza az újságírót a társaival, akik fényűző szállodák és nyaralók építését tervezik a sziget egy teljesen romlatlan szegletén. Sanderson megkéri Kempet, hogy írjon kedvező hangvételű cikket a vállalkozásukról, ám a zsurnaliszta eleinte illegális ügyletet szimatolva hezitál. Egy Salával átmulatozott éjszaka és a helyi rendőrökkel való összetűzés után azonban Kempre hosszú börtönbüntetés vár, amitől a befolyását hasznosító Sanderson megmenti. A nagyhatalmú férfi adósává váló Kempnek innentől kezdve nincs más választása, mint segíteni a romlott vállalkozást, Sanderson pedig még nehezebb helyzetbe hozza, amikor kölcsönadja neki pazar vörös Corvette-jét, és megkéri, hogy fuvarozza el vele Chenault-t. Az újságíró és a menyasszony veszélyes túrát tesz a sziget körül, és mire visszatérnek, Kemp már a nő rabja.

Amikor Sanderson túrát szervez a leendő lakhelyek megszemlélése céljából, Kemp kételyei még erősebbé válnak. A helyszínek természetes szépsége ugyan lenyűgözi a férfit, ám egyre növekvő dühvel hallgatja, amint Sanderson tettestársai arról értekeznek, hogyan fognak megszabadulni a helyiektől, és miként alakítják át a szigetet sok pénzt fialó turistaparadicsommá. A férfi hangulatának javítása érdekében Sala meghívja a St. Thomas szigetén rendezett karneválra, ahol összefutnak Sandersonnal és a csúnyán lerészegedett Chenault-val. A társaság rövidesen elvonul egy fullasztó atmoszférájú éjszakai klubba, ahol Chenault provokatív viselkedése a táncparketten a helyiekkel való viszályba sodorja őket.

Sala társaságában Kemp visszatér San Juan-i lakásába, ahol találkoznak az extrém életvitelt folytató Moberggel (Giovanni Ribisi), aki a The San Juan Star helyi újságírójaként kizárólag az alkohol és a drogok élvezetének szenteli a mindennapjait. Moberg megismerteti a két férfit egy kemény hallucinogén droggal, majd Kemp egy lázálmokkal teli éjszaka után az írógépéhez ül, és kalapálni kezd a billentyűkön, hogy szavakba öntse mindazt a romlottságot és kapzsiságot, amivel a szigeten szembesül.

Kemp már kész publikálni Sanderson-ellenes cikkét, amikor Moberg elújságolja neki, hogy Lotterman felszámolta az újságot. Az egyre esélytelenebb helyzetbe kerülő Kemp besorozza magához Moberget és Salát, hogy a segítségükkel elegendő pénzt gyűjtsön össze az újság utolsó számának nyomdába juttatásához, ezáltal leránthassa a leplet Sanderson mocskos ügyleteiről, és végleg leszámolhasson a korrupt banda tagjaival.

Az író-rendező Bruce Robinson (a Gyilkos mezők Oscar®-jelölt forgatókönyvírója és a Mi ketten című kultfilm rendezője) saját kezűleg adaptálta Hunter S. Thompson regényét a vászonra. A Rumnapló egyben a Johnny Depp és Christi Dembrowski nevével fémjelzett Infinitum Nihil gyártó cégének debütfilmje, amelynek készítésébe az Oscar®-nyertes Winner Graham Kings vállalkozásaként ismert GK Films is beszállt. A film producerei között megtaláljuk Johnny Depp, Christi Dembrowski, Anthony Rhulen, Robert Kravis és Graham King nevét.

A háromszor is Oscar®-ra jelölt Johnny Depp (Közellenségek, A Karib-tenger kalózai¬-sorozat) alakítja az élvhajhász-újságíró Paul Kempet. Színésztársai között olyan kiváló tehetségeket találunk, mint a Sandersont alakító Aaron Eckhart (A sötét lovag, Köszönjük, hogy rágyújtott!), az üzletember igéző jegyesét játszó Amber Heard (Ananász expressz, Majd meghalnak Mandy Lane-ért), a Salaként megjelenő Michael Rispoli (Pókerarcok, Egy sorozatgyilkos nyara), a Kemp zaklatott szerkesztőjét adó Richard Jenkins (A látogató Oscar-jelölt főszereplője) és a Moberg figuráját megformáló Giovanni Ribisi (Ryan közlegény megmentése). A mellékszereplők sorában olyan színészeket találunk, mint a Zimburgert játszó Bill Smitrovich (Vasember), a Segurrát alakító Amaury Nolasco (Transformers) és a Donovant megformáló Marshall Bell (Capote).

A producer Graham King magáénak tudhatja a Legjobb filmnek járó Oscar®-díjat Martin Scorsese A tégla című thrillerjéért, amelyen King harmadszorra dolgozott együtt a rendezővel. King volt a producere az Aviátor széles körben elismert Howard Hughes-életrajzi filmjének, korábban pedig az epikus New York bandái főproduceri teendőit látta el. A King független gyártó cégét jelentő GK Films égisze alatt készült filmek között megtaláljuk a Rangót, Az utazót, a Tolvajok városát, A sötétség határánt és a három Oscar®-díjra jelölt Az ifjú Viktória királynőt.

A Depp által 2004-ben alapított Infinitum Nihil gyártó cége partneri kapcsolatban van a GK Films-szel. A cég zsúfolt naptárjában olyan címeket találunk, mint a Tim Burton rendezésében készülő Dark Shadows, amit a GK Films-szel való közreműködésben a Warner Bros. Pictures számára gyártanak; a Paramount Pictures számára forgatott, szintén GK Films-es koprodukciót jelentő Hugo; illetve a Linda Woolverton által adaptált és Sam Fell által rendezett Attica. A gyártó cég továbbá számos könyv adaptálásának előkészítésével is foglalkozik: ilyen Gregory Roberts Shantaram című regénye, Gordon Dahlquist The Glass Books of the Dream Eaters című kötete és Tom Robbins Fierce Invalids Home From Hot Climates-sze. A többi fejlesztés alatt álló projektjük közé sorolható Nick Tosches In the Hand of Dante című regénye, Lord Whimsy Affected Provincial’s Companion című kötete, Joseph Gangemi Inamoratája (amit maga a szerző adaptál), valamint az újság- és regényíróként egyaránt ismert James Meek The People’s Act of Love című munkája.

Bruce Robinson olyan kiváló kreatív csapatot verbuvált össze a Rumnapló forgatásához, amelyben megtaláljuk az operatőr Dariusz Wolskit (A Karib-tenger kalózai-sorozat, Alice Csodaországban), a látványtervező Chris Seagerst (X-Men: Az elsők, Hajsza a föld alatt), a tízszeres Oscar®-jelölt és háromszoros Oscar®-nyertes jelmeztervező Colleen Atwoodot (Alice Csodaországban, Chicago, Egy gésa emlékiratai, Közellenségek, Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, Az Álmosvölgy legendája) és a szereposztó rendező Denise Chamiant (A Karib-tenger kalózai-sorozat). Robinson a filmen újra együtt dolgozott a régi barátjának nevezhető Peter Kohnnal (A Karib-tenger kalózai-sorozat, Hazugságok hálója), aki a Mi ketten első rendezőasszisztense volt, a Rumnapló esetében pedig első rendezőasszisztensi és társproduceri feladatokat is ellátott. A film főproducerei között olyan neveket találunk, mint Patrick McCormick, George Tobia, Bill Shively, AJ Dix, Greg Shapiro és Colin Vaines.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  The Rum Diary | Műfaj: amerikai film | Rendező: Bruce Robinson  | Játékidő: 120 perc | Zene: Christopher Young | A film forgalmazója: Big Bang Media | Hazai mozi bemutató: 2011. december 01. | Főszereplők: Johnny Depp, Aaron Eckhard, Amber Heard, Giovanni Ribis | Weboldal:

Rumnapló feliratos előzetes

[nggallery id=212]