saul_fia-oscar-2016CANNES-I NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL 2015

A legjobb külföldi film / BEST FOREIGN LANGUAGE FILM jelölés – Golden Globe 2016-os jelöltek lista

A legjobb külföldi film / BEST FOREIGN LANGUAGE FILM nyertes – Golden Globe 2016 – a nyertesek listája >>

A legjobb külföldi film – Oscar-díj jelölés

OSCAR 2016 nyertes a

A legjobb külföldi film (Foreign Language Film) kategóriában – Oscar 2016 nyertesek

A Saul fia megnyerte az Oscart

A Saul fia megnyerte az Oscar-díjat!

Hivatalos versenyfilm!

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a „titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.

Nemes Jeles alkotása már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába!

saul_fia_mozinet_film


Eredeti cím: Saul fia | Műfaj: magyar történelmi film | Rendező: Nemes Jeles László | Játékidő: 107 perc | A film forgalmazója: Mozinet | Hazai mozi bemutató: 2015. június 11. / újra mozikban: 2016. január 14-től) | Főszereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor | Korhatár: 12 | Szaul fia IMDb


Saul fia képek

Saul fia előzetes

https://youtu.be/8Jvyt6h187A