Spring Breakers – Csajok szabadon poszterNégy szexi főiskolás lány (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Rachel Korine, Ashley Benson) kitalálja, a tavaszi szünidőt Floridában tölti, és a kiruccanás finanszírozásának legtökéletesebb módja, ha kirabolnak egy gyorséttermet. Az akciót véghez is viszik, ám ez csak a kezdet.. Egy vadabb buli után a törvény végül utoléri őket, börtönbe kerülnek.

A másnapos csajok bikiniben kerülnek a bíró elé, ám váratlanul lerakja értük az óvadékot Alien (James Franco), a hírhedt helyi gengszter, aki szárnyai alá veszi a négy lányt, és bevezeti őket a történelem legvadabb tavaszi szüneti bulijába. A kívül durva, ám belül érzékeny Alien elnyeri a csajszik szívét, és egy új világot tár fel előttük, ám ahogy az lenni szokott, semmi sincs ingyen…

A nem éppen könnyedén emészthető és beskatulyázható filmjeiről ismert Harmony Korine író (Kölykök, Ken Park) és rendező (Tétova lelkek, Imitátorok) talán eddigi legkommerszebb projektjét hozta tető alá. Ettől függetlenül persze a Spring Breakers magán viseli az alkotó kézjegyeit és jellegzetességeit: a főszerepben ezúttal is különc és vadóc fiatalok állnak, akik fittyet hánynak a szociális elvárásokra és akik nem gondolnak a jövőre, számukra csak az a fontos, hogy a jelenben jól érezzék magukat. „Bikinis csajok fegyverrel, ez volt az első kép, ami kipattant a fejemből.” – kezdte mondókáját a rendező – „Aztán azt kérdeztem magamtól, hogy hol lehetne látni ilyen lányokat? Az egyetlen hely, ami szóba jöhetett, az egy tavaszi szüneti bulizóna volt. Aztán nevettem magamban, majd elgondolkodtam rajta egy kicsit – és tetszett az ötlet, hogy olyan lányokról írjak, akik lejönnek Floridába.

Így kezdődött, aztán később sikerült elvinnem az egészet egy kicsit sötétebb, titokzatosabb és veszélyesebb irányba.” Korine végül leruccant Floridába és mindössze 10 nap alatt összedobta a forgatókönyvet, majd elküldte James Franco-nak, aki rögvest ráharapott. Franco elmondása szerint a rendező: „Egy korai szakaszában úgy aposztrofálta a filmet, mintha egy Britney Spears-videót elegyítenénk Gaspar Noé (Visszafordíthatatlan, Enter the Void) stílusával.” A színész egyébként egyetért azzal, hogy Harmony Korine ért valószínűleg a legjobban az ún. „white trash”- közeg bemutatásához, mivel ő nem lenézően, hanem megértően viszonyul hozzájuk. „Harmony vonzódik az olyan emberekhez és kifejezési formákhoz, melyek kívül esnek a főáramon. A popkultúrát is szereti, pontosabban annak egyfajta végletekig kitolt szegletét, melyben a dolgok nem csupán rikítóak és vonzóak, hanem egyúttal torzak és nagyon csúnyák is. Nem ítélkezik karakterei felett, ám kihozza belőlük személyiségük legsötétebb és legfurcsább vonásait. Mindent, ami váratlan egy emberrel kapcsolatban, amit mindenki más amúgy eltitkolna, ő biztosan megmutat.”

Az első fura dolog, ami feltűnik a filmmel kapcsolatban, az a szereplőválasztás. A két Disney-féle világból megismert jókislány, Selena Gomez és Vanessa Hudgens, mint szexi, bikinis bűnözők? Természetesen ez nem véletlen, a rendező számára fontos volt, hogy szereplőit egy teljesen más közegbe lökje: „Ez nagyon izgalmas szerintem” – mesélte – „Talán ez a legjobb dolog a világon! Mindenki elkönyvelte őket egy bizonyos szerepkörben, abban a bizonyos Disney-imázsban, és így rendkívül szórakoztató volt számomra, hogy egy teljesen másféle realitásba helyezhettem őket, egy sokkal baljósabb és őrültebb világba. Szuper látni őket, ahogy kinyitják szárnyaikat. A másik nagy élvezet pedig az lesz, amikor a közönség erre adott reakcióit figyelhetem majd.”

A lányok közül egyébként Selena Gomez volt az első, akit Korine kinézett magának. Elküldte a szkriptet Gomez anyukájának (mivel ő egyben Selena menedzsere is), aki amúgy nagyon szerette a rendező korábbi munkáit. „Én nem nagyon ismertem a filmjeit.” – nyilatkozta a 20 éves színésznő – „Sokat hallottam a Kölykökről, de nagyon kicsi voltam még, amikor az kijött. A megkeresést követően aztán megnéztem a Kölyköket, a Tétova lelkeket, a Trash Humperst és az Imitátorokat is, és nagyon tetszett a stílusuk. Így, amikor olvastam a forgatókönyvet, egy kicsit megijedtem, mivel arra gondoltam, hogy: ’Na, ez bizony teljesen más, mint amikben eddig szerepeltem.’ Majd elutaztam hozzá Nashville-be, beszélgettem vele kb. két órát, és végül teljesen beleszerettem Korine-ba és Rachelbe.”

Rachel Korine egyébként az író-rendező 13 évvel fiatalabb felesége, a filmben Cotty-t alakítja. Jogosan merül fel hát a kérdés, hogy vajon másként viselkedik-e a férjével a forgatáson, mint otthon. „Azt hiszem, ez számunkra természetes.” – mesélte Rachel – „Amikor forgatásunk vagyunk, mindketten erősen koncentrálunk. Ő a rendező és én azt teszem, amit mond. Otthon azért ez nincs mindig így…”

A film másik érdekessége, hogy a rendező nagyon sok improvizációt engedélyez színészeinek.

Ez szintén újdonság volt Gomez kisasszony számára: „Az egy csodálatos dolog. Nem is akarok többé olyan filmet forgatni, amiben előre megírt sorok vannak! Az improvizáció arra ösztönöz, hogy tényleg azonosulj a szerepeddel. Az ember tudja, hogy milyen figurát kéne bemutatnia, ám így te vagy az, aki kitalálja a szavakat, és alakítja a jelenetet. Ilyen kihívással még sosem kellett szembenéznem, de nagyon élveztem. Nehéz lesz visszatérni a magolós szerepekhez.”

És ha már a furcsaságoknál tartunk, James Franco figurája, Alien sem egy tipikus rosszfiú: „Igen, a karakterem a felszínen egy gengszter, de ugyanakkor van egyfajta misztikus ’beach boy’ – kisugárzása is, ami még titokzatosabbá teszi.” – mondta szerepéről Franco, akivel a Spring Breakers egy másik üdvöskéje, a High School Musical-sorozatból ismerős Vanessa Hudgens (akinek egyébként az egész forgatás alatt szőke parókát kellett hordania) egy szerelmi jelenetben is feltűnik. „A filmbeli lányok szeretnének lenni a legnagyobbak, a legrosszabbak, a legkeményebbek.” – nyilatkozta Ms. Hudgens – „Alien ezt támogatja, és el is hiteti velük, hogy ők lehetnek a legkeményebbek a környéken. Így egyértelmű, hogy a karakterem, Candy bele is szeret, ez amolyan első szerelem számára. Minden a drogról, a szexről, a pénzről és a ribancokról szól, itt minden kemény és nehéz. Nekünk pedig pont ez kell.” Majd így folytatta: „A legjobban a rablós jeleneteket élveztem, ahol kemény, bulis csajoknak kellett lennünk, akik a pillanatnak élnek. Fantasztikus élmény volt kirabolni azt az éttermet, mert nagyon reálisnak éreztük. Ashley-t (Ashley Benson alakítja Britet) és engem nagyon felvillanyozott, rendesen megugrott az adrenalinszintünk. Szó szerint begurultam a kocsiba, és csak bámultam az égen a csillagokat ezután az őrület után. Ekkor hirtelen nyugalom áradt szét bennem, éreztem a kapcsolatot az univerzummal. Olyan pillanat volt ez, amit sosem felejtek el. Ez a film pedig nagyon szórakoztató. Teljesen őrült, eleven és lélegző, zaftos és belemászik az arcodba. Alig várom, hogy lássam!”

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Spring Breakers | Műfaj: feliratos, amerikai krimi-vígjáték-dráma film | Rendező:  Harmony Korine | Játékidő:  95 perc | Zene: Cliff Martinez, Skrillex | A film forgalmazója: Fórum Hungary | Hazai mozi bemutató:  2013. március 21. | Főszereplők: James Franco, Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine, Gucci Mane, Heather Morris, Cait Taylor | Korhatár: 18

[youtube]http://youtu.be/XUSQpNR3wt4[/youtube]

Spring Breakers – Csajok szabadon magyar feliratos előzetes