Szcientologia_hun_poszterAz Oscar-díjas rendező Alex Gibney legújabb dokumentumfilmje a hatvan éve alapított Szcientológia Egyházról szól.  A film a Pulitzer-díjas Lawrence Wright könyve alapján készült, és nyolc kiugrott tag portréján keresztül mutatja meg a szekta külső szemnek láthatatlan működését. A sokkoló vallomásokból kiderül, mennyire manipulatív a több országban hivatalos vallásként elfogadott Szcientológia világa, és hogy mi mindenre képes a szekta nevében ma is a jelenlegi vezető. Megtudhatjuk, hogyan lett az L. Ron Hubbard által kitalált eszmerendszer elképesztően népszerű Hollywoodban, és hogyan váltak olyan elismert és befolyásos filmesek híveivé, mint John Travolta és Tom Cruise, valamint a háromszoros Oscar-díjas Ütközések rendezője, Paul Haggis. Az Esquire magazin által csak „korunk legfontosabb dokumentumfilmeseként” emlegetett Gibney három Emmy-díjat elnyert filmje provokatív mese az egóról, a kizsákmányolásról és a hatalomvágyról.

Alex Gibney rendszeresen izgalmas és kényes témákat jár körbe, mint például az Enron cég csődje (Enron: The Smartest Guys in the Room, 2005), az amerikai katonák által elkövetett kínzások (az Oscar-díjas Taxi to the Dark Side, 2007), Ken Kesey portréja (Magic Trip, 2011), a katolikus egyház pedofil-botránya (Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God, 2012), a Wikileaks-sztori (Előttünk nincsenek titkok: A Wikileaks története, 2013), Lance Armstrong bukása (The Armstrong Lie, 2013), Fela Kuti élete (Finding Fela!, 2014), és az  Apple alapítójának története (Steve Jobs: The Man in the Machine, 2015).

A szcientológiáról

A szcientológia az L. Ron Hubbard író által kidolgozott elképzelések s hitek rendszere. Az 1952-ben életmódjavító filozófiaként indult rendszer fokozatos átalakuláson ment keresztül, hogy vallássá váljon. A Szcientológia Egyház szerint a világon több mint 6000 egyházi szervezet, misszió és kapcsolódó csoport található, követőinek számát pedig milliókban adja meg. Janet Reitman szakíró 2014-es becslése szerint azonban csak mintegy 100-200 ezer szcientológus van a világon, legtöbbjük az USA-ban, Dél-Afrikában, Európában és Ausztráliában él.

A szcientológia vallási gyakorlatot technológiának nevezik, mely a dianetika módszerein alapszik. Az egyház tanításait és módszereit gyakran bírálják. Hisznek a földönkívüliek létezésében és a reinkarnációban. A világ több országában állami szintű fellépések történtek ellene. Magyarországon a 2012. december 30-án elfogadott új egyházi törvény szerint nem egyház, jelenleg vallási egyesületként működik.

Tagjai között számos sztár található, olyan hollywoodi színészek, mint Tom Cruise és John Travolta. További hírességek: Anne Archer színésznő, Chick Corea zenész, Chaka Khan énekesnő, Isaac Hayes zenész, Kirstie Alley színész, Priscilla Presley színész, Juliette Lewis színész, Beck zenész, Giovanni Ribisi színész, Michael Pena színész. (forrás: Wikipedia)


Eredeti cím: Going Clear: Scientology and the Prison of Belief | Műfaj: amerikai dokumentumfilm | Rendező:  Alex Gibney | Játékidő: 119 perc | Zene: Will Bates | A film forgalmazója: magyarhangya | Hazai mozi bemutató: 2015. november 19. | Főszereplők: Lawrence Wright, Mike Rinder, Marty Rathbun | Korhatár: 16 | Szcientológia, avagy a hit börtöne IMDb


Szcientológia, avagy a hit börtöne előzetes

https://youtu.be/76nm7FV4zpU