Eredeti cím:Swiety
Műfaj:lengyel-magyar politikai krimi, thriller
Rendező:Sebastian Buttny
Zene:Peter Pejtsik
Játékidő:105 perc
A film forgalmazója:Uránia Film
Hazai mozi bemutató:2024. június 27.

Szent film leírása

1986. A kommunista Lengyelország. Ismeretlenek betörnek a gnieznói székesegyházba és ellopják a lengyel kereszténység kiemelkedő alakja, Szent Adalbert hamvainak életnagyságú, ezüst ereklyetartó szobrát. Az ügy felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízzák meg, akinek felesége nemzetközi hírű művészettörténész. A fiatal nyomozó tisztában van vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popiełuszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébred: lehetséges, hogy a szobor ellopása egy belügyes játszma?

A filmet valós események inspirálták. A thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát is. Történetének finom misztikus töltetet ad a vallási tartalom.

Sebastian Buttny rendezőként és íróként is több sikeres filmet és sorozatot jegyez. A szent főbb szerepeiben Mateusz Kościukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel. Az alkotás magyar közreműködéssel készült. Zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying), társproducere Kántor László volt.

A film június 27-től érkezik országszerte a mozikba, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Művész és Tabán moziban látható, emellett a megyeszékhelyek többségén is látható lesz, többek között Szegeden, Debrecenben, Miskolon, Pécsett, Szolnokon, Jászberényben, Martfűn és Cegléden is vetítik. A film nyilvános díszbemutatója június 25-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a közönség találkozhat Sebastian Buttny rendezővel és az alkotókkal.

Főszereplők

Mateusz Kosciukiewicz, Lena Góra, Michal Wlodarczyk, Dobromir Dymecki, Leszek Lichota

Korhatár besorolás:12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
A film az IMDB-n:IMDb

Szent film előzetes