Egy mélyen nyugtalanító, érzékeny portré a felnőtté válásról, az ambícióról és a hatalmi vágyról. (Emma Dibdin, Little White Lies)

Lisa Aschan többszörösen díjazott filmje, 2011-ben elnyerte a Berlinálé Kristály Medve-díját. A film főszereplője két fiatal lány, kettejük testi és lelki kihívásokkal teli kapcsolata a film központi cselekménye. Emma igazi vezéregyéniség, szeret másokat irányítani, a helyi lovas akrobatika csapatnál találkozik Cassandrával, az erős, életvidám lánnyal. Az első pillanattól kezdve vonzódnak egymáshoz, a legjobb barátnőkké válnak. A kapcsolatuk azonban idővel egyre szeszélyesebbé és zavarosabbá válik: mindinkább áthatja az egymás iránti féltékenység, a küzdőszellem és a szexuális vonzerő. Az érzelmek eme zűrzavarában Emma végső döntésre jut, elhatározza, hogy saját kezébe veszi az irányítást.

A svéd rendezőnő első nagyjátékfilmjében szubtilis testiség, északi humor és esztétikai érzékenység dominál. A liberális skandináv környezet, ahol az emberek kulturálisan érzékenyek a nők és a gyerekek lélektanára, tökéletes helyszín a felnőtté válás érzékeny portréjának elkészítéséhez. Lisa Aschan különleges megoldásokat használ a két lány kapcsolatának ábrázolására. Kezdetben Cassandra a domináns, de az erőviszonyok fokozatosan átalakulnak. A titkos részletek nyílt ábrázolásával, a kompozíció közvetlenségével, olyan hatást ér el a rendező, mintha mi is részt vennénk ebben a történetben; ahol – a versenyszellem dominál a játékkal szemben, az ambíció és a győzelem vágya a csapattal szemben, és csak szenvedély van a szeretet helyett. Hatalmi vágy, ambíció és érzéki testiség egy mai western díszletei között.

Emma (Mathilda Paradeiser) rendkívül érzékeny, természetes játéka eredeti és hiteles, akár a film maga. Melynek többek között az is fontos tanulsága, hogy a gyermekből felnőtté válást és az ezzel járó szociális és nemi szerepeket, mint kulturális mintákat, narratívákat sajátítjuk el, tanuljuk meg. Ez nem automatikusan hagyományozódik, öröklődik, mint például a járás, vagy a beszéd készsége, ez a család és a társadalom rendkívüli felelőssége.

Fesztiváldíjak és szereplések:

Berlin International Film Festival, 2011

Crystal Bear – Special Mention

Generation 14plus, legjobb játékfilm Lisa Aschan

Göteborg International Film Festival, 2011

Dragon Award Best Nordic Film

The FIPRESCI Critics Award

Guldbagge Awards, 2012

legjobb játékfilm, Helene Lindholm (producer)

legjobb forgatókönyv, Josefine Adolfsson, Lisa Aschan

legjobb hangmérnök, Andreas Franck

legjobb rendező: Lisa Aschan, jelölés

Tribeca Film Festival, 2011

legjobb játékfilm

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Apflickorna /She Monkeys | Műfaj:  svéd filmdráma | Rendező:  Lisa Aschan | Játékidő:  83 perc | Zene:  Sami Sänpäkkilä | A film forgalmazója:  Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató:  2012. november 8. | Főszereplők:  Mathilda Paradeiser, Isabella Lindquist, Linda Molin, Sergej Merkusjev, Adam Lundgren, Kevin Caicedo Vega, Sigmund Hovind | Korhatár: 12

Szenvedélyes versengés magyar feliratos előzetes