Anne (Juliette Binoche) jómódú párizsi feleség, két gyerek édesanyja. Az ELLE Magazin szerkesztőjeként diáklányok prostitúciójáról ír egy cikket. Két heves, független fiatal lánnyal – Alicjá-val (Joanna Kulig) és Charlotte-tal (Anais Demoustier) – való találkozásai alkalmával intenzív és felkavaró élményekben van része, melyek megmozgatják és átértékelik a férfiakról, családról és szexualitásról alkotott véleményét. A lányok magától értetődően mesélnek róla, hogyan kerültek ebbe a helyzetbe, hogyan érinti privát életüket az életmódjuk, hogyan tudják titkolni mindenki előtt valódi pénzforrásukat, és természetesen klienseikkel kapcsolatos gondolataik, emlékeik is felmerülnek az őszinte beszélgetések során. Kiderül, nem is olyan egyszerű kérdés, hogy ezekben a furcsa kapcsolatokban kié a hatalom, és ki a kiszolgáltatott áldozat… Anne, aki korát tekintve akár a lányok anyja is lehetne, bizalmasukká és barátnőjükké válik ebben a helyzetben, a velük való beszélgetések hatására pedig saját magát és a környezetében lévő férfiakat is más szemmel kezdi nézni.

A rendező, Malgoska Szumowska a filmről:

“Létező jelenség, hogy fiatal diáklányok gyakran prostitúcióból keresett pénzzel fedezik tanulmányaik költségét. Ezt a tényt a sajtó egyfelől erkölcsi rosszallással, másfelől bizarr kíváncsisággal kezeli. A szex minden formájában kelendő áru – ugyanezen magazinok oldalain százával hirdetnek különböző termékeket szexuális tárgyként kezelt nőkkel.”

„A diáklányok prostitúciójának kérdését a nők közötti szemlélet-csere eszközével szerettük volna megközelíteni. Egy irigylésre méltó anyagi lehetőségekkel rendelkező párizsi újságírónő interjút készít két lánnyal, akik minden áron feljebb akarnak jutni a társadalmi ranglétrán, és ezért tanulmányaikat a prostitúcióból fedezik. A lányok tipikus kliense éppen az olyan nők férje, mint az újságírónőé, akit Juliette Binoche játszik a filmben. A téma kutatása teljesen megváltoztatja a középkorú nő saját vágyairól alkotott képet. A film készítése során mindkét oldal vágyait szerettük volna feltérképezni, anélkül, hogy ítélkeznénk felettük.”

Malgoska Szumowska 1973-ban született Krakkóban. Első rövidfilmje, a “Silence” számos nemzetközi díjat kapott. Második rövidfilmjét („Ascension”) 1999-ban Cannes-ban is bemutatták. Huszonöt évesen készítette első egész estés játékfilmjét (“A Happy Man”), mely a thesszaloniki filmfesztiválon különdíjat nyert, a Sundance-en pedig jelölték érte a Legjobb Rendező díjára. A Variety című filmes szaklap a tíz legjobb fiatal európai rendező közé választotta. Második játékfilmje (“Stranger”) a Sundance Fesztiválon, illetve a Berlinale Panorama Special szekciójában került bemutatásra. 2005-ben a Zentropa, (Lars von Trier cége) rendezői és produceri feladatokkal bízta meg. 2008-ban harmadik egész estés filmje, a „33 Scenes of Life” a Locarnói Fesztiválon Ezüst Leopárd-díjat kapott. Az „Elles” (Szex felsőfokon) a cannes-i fesztivál L’Atelier szekciójában mutatkozott be. Jelenleg új filmjén, a „Nowhere” című produkción dolgozik.

18 éven felülieknek!

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím:  Elles | Műfaj: feliratos francia-lengyel-német film, francia nyelven | Rendező:  Malgorzata Szumowska | Játékidő: 96 perc | Zene: Pawel Mykietyn | A film forgalmazója: Szuez Film | Hazai mozi bemutató: 2012. március 01. | Főszereplők: Juliette Binoche (Anne), Anais Demoustier (Charlotte), Joanna Kulig (Alicja)

[nggallery id=361]

Szex felsőfokon előzetes